„Projektas prasidėjo prieš du metus, neseniai ir pasibaigė. Projekte dalyvavo mūsų poliklinikos daugiau nei 1000 pacientų“, – pasakoja šeimos gydytoja. Poliligotumo projekte buvo kviečiami dalyvauti pacientai, kuriems diagnozuotos dvi arba daugiau lėtinių ligų, pavyzdžiui, padidėjęs kraujo spaudimas, cukrinis diabetas ar sutrikęs širdies ritmas.

„Jiems buvo skirtas išskirtinis dėmesys. Iš pradžių buvo atliktas pilnas ištyrimas – holistinis ištyrimas, paskirti reikiami tyrimai, konsultacijos, taip pat įvairios paskaitos, mokymai, na ir vėliau gydymas“, – LNK vidurdienio žiniose dalinasi R. Kungytė. Atlikus reikiamus tyrimus, pacientams buvo taikomas inovatyvus gydymo modelis. Didžiąja dalimi, pacientai gydytojų stebimi buvo per nuotolį, naudojant specialius išmaniuosius prietaisus.

Projekto metu buvo naudojamos kelios prietaisų rūšys: išmaniosios svarstyklės, matuojančios ne tik kūno svorį, bet ir sudėtį, taip pat širdies veiklą ar kraujo spaudimą fiksuojantys įrenginiai, įrenginys fiziniam aktyvumui bei miego kokybės stebėjimui skirtas poligrafas. Prieš prasidedant tokiam gydymui žmonės apmokomi kaip elgtis su visa reikalinga įranga, jiems įteikiamos informacinės skrajutės bei atmintinės, nurodančios kaip elgtis ir kada ką atlikti.

„Kiekvienas pacientas turėjo atvejo vadybininką, kuris sekdavo jo rezultatus, rašydavo jį pas šeimos gydytoją ar pas gydytojus specialistus, nukreipdavo mokymam ar tyrimam“, - teigia šeimos gydytoja R. Kungytė. Pastebėjus sveikatos būklės pakitimus, pacientai būdavo nukreipiami pas tinkamus specialistus, kur jiems atliekami išsamūs tyrimai.

Įprastai su lėtinėmis ligomis ar jų gausa siejami vyresnio amžiaus žmonės, todėl gali kilti klausimas, kaip gi jiems sekėsi naudotis išmaniaisiais prietaisais? Gydytojos R. Kungytės teigimu, šioje vietoje daug sunkumų nekilo. Pacientams skiriamas didelis dėmesys bei visa reikiama pagalba, kurios metu aiškiai išdėstoma kaip naudotis visomis, sveikatos priežiūrai reikalingomis technologijomis.

Su LNK vidurdienio žiniomis savo patirtimi pasidalino ir vilnietis Gediminas. Jis teigia, kad pradžioje visi prietaisai jam pasirodė tarsi iš ateities, tačiau dabar jis jaučia, kad jo sveikatos būklė ženkliai pagerėjusi. Tokią gydymo patirtį bei greitą gydytojų reakciją į pakitusius sveikatos rodiklius Gediminas vertina teigiamai.

Visa projektui reikalinga įranga buvo finansuojama Europos Sąjungos lėšomis. Tikimasi, kad įranga gydymo tikslais bus naudojama ir toliau bei padės sumažinti tiek gydytojų darbo krūvį, tiek perteklinius pacientų srautus ligoninėse bei poliklinikose.