Prancūzijos gynybos ministras penktadienio rytą išvyko į Vilnių. "Le Journal du Dimanche" duomenimis, vizito metu bus diskutuojama apie Prancūzijos pasiūlymą į Baltijos šalių oro policijos misiją atsiųsti tris "Rafale" naikintuvus, bus kalbama ir apie prancūzų AWACS tipo lėktuvo radaro misiją regione. Jis savo išvykos į regioną metu aplankys ir Taliną bei Varšuvą.

Prancūzijos tinklapis, remdamasis savo šaltiniais, teigia, kad tokiais veiksmais siekia prisidėti prie JAV bei ES pastangų nuraminti Baltijos šalis ir Lenkiją.

Ministrui artimas šaltinis: Prancūzija pasiųs keturis naikintuvus

Be naikintuvų „Rafale“ ir „Mirage 2000“, Paryžius taip pat pasiūlys „AWACS (aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos lėktuvų) patruliavimą iš Prancūzijos maždaug dukart per savaitę“, jeigu to būtų paprašyta, gynybos ministrui artimas šaltinis sakė per ministro Jeano Yveso Le Driano  vizitą Estijos sostinėje Taline, padidėjus įtampai su Rusija dėl krizės Ukrainoje.

Ministro vizitą lydi nepasitenkinimas dėl to, kad net ir po Krymo aneksijos Prancūzija vis tiek tęsia savo karo laivų "Mistral" pardavimo Rusijai kontraktą. Prieš šį sandorį prie Prancūzijos ambasados penktadienį rengiama protesto akcija.

Naujienų agentūra "Reuters" citavo ministrą anksčiau sakant, kad Prancūzija artimiausiu metu nesvarstys išankstinio "Mistral" klasės laivų sandorio nutraukimo su Rusija, toks žingsnis gali būti žengtas nebent spalį, prieš pat perduodant vieną iš laivų Maskvai.