Dešimtys bergždžių skambučių

DELFI sumanė patikrinti, kaip dirba savotiškai „po pamokų“ palikti sostinės savivaldybės valdininkai.

DELFI žurnalistas sudarė visą galimų problemų sąrašą – nuo savo atžalos užrašymo į mokyklą iki skundų dėl šiukšlininkų darbo. Tačiau problemų savivaldybės valdininkams aiškinti neprireikė. Mat paaiškėjo, kad jeigu savivaldybės tarnautojai ir dirba pasibaigus darbo valandoms – tai ne savo darbo vietose.

Tarp 19 ir 19.30 val. DELFI skambino visai eilei Vilniaus valdininkų. Sostinės savivaldybė nurodė, kad iki 20 val. dirbs departamentų vadovai, tačiau nė vienas iš jų telefono ragelio nepakėlė.

Dėl viso pikto procedūra buvo pakartota, skambinant departamentų vadovų pavaduotojams ir eiliniams specialistams, tačiau ragelio niekas nepakėlė. Po kelių dešimčių bevaisių skambučių, beliko vienas variantas – skambinti bendruoju savivaldybės numeriu. Tačiau ir ten niekas neatsiliepė.

Prailginta darbo diena. O gal sutrumpinta?

DELFI žurnalistas taip pat nuskubėjo iki savivaldybės dangoraižio. Prie įėjimo į pastatą būriavosi Vilniaus bendruomenių pirmininkai, susirinkę į pasitarimą. Eiliniu vilniečiu prisistačiusio žurnalisto klausimas, ar kas nors dirba savivaldybėje, buvo pasitiktas atlaidžiomis šypsenomis.

Bendruomenių pirmininkai patarė į savivaldybę ateiti ne vėliau, kaip 16.30 val. Dar geriau – pusvalandžiu anksčiau. O kai kurie tarnautojai darbą esą baigia ir pusę keturių.

Tiesa, bendruomenių pirmininkai, jei juos pavyktų užklupti prie savivaldybės pastato, eiliniam vilniečiui būtų gerokai naudingesni nei iki 20 val. dirbti turintys valdininkai. Vilniečių bendruomenių atstovai čia pat pasisiūlė padėti, mat paprastu vilniečiu prisistatęs žurnalistas teigė norįs pasitarti, į kurią mokyklą leisti savo atžalą. Bendruomenių pirmininkai čia pat pasiūlė keletą mokyklų, išvardijo pliusus ir minusus ir netgi nurodė, kaip surasti už tai atsakingus savivaldybės tarnautojus. „Tik mums už tai niekas nemoka“, - nusijuokė vienas iš pašnekovų, sulaukęs padėkos už savivaldybės klerkų pavadavimą.

A.Zuokas džiaugiasi darbo vaisiais

Ilgesnę darbo dieną paskelbęs meras A.Zuokas DELFI teigė, esą pirmoji prailginta diena buvo vaisinga. Esą iki vėlaus vakaro dirbo apie 20 savivaldybės tarnautojų, ir jau pradėtos spręsti opios miesto problemos.

„Puikiai, - sakė A.Zuokas, paklaustas, kaip nusisekė pirma prailginta darbo diena. – Šiandien vakare buvo pasitarimai, tame tarpe – septintą valandą, su Kalvarijų turgavietės prekeivių asociacijos atstovais.“

Išgirdęs žurnalistinio eksperimento rezultatus, meras pastebimai suirzo. Iki 20 val. prailginta darbo diena viešai gyręsis politikas pradėjo aiškinti, kad žiniasklaida neteisingai interpretavo šią žinią.

„Buvo labai aiškiai pasakyta, kad dirba tie žmonės, kurie susiję su darbotvarkėje suplanuotais susitikimais. Taigi šiandien, 19.00 val., vyko susitikimas su Kalvarijų turgavietės prekeivių asociacijos atstovais. Dalyvavo turgavietės atstovai, vadovai, mero patarėjai, Turto valdymo departamento atstovai“, - vardijo A.Zuokas.

Anot jo, papildomos darbo valandos teko tiems valdininkams, kurių „darbas susijęs su susitikimais, su investuotojais ir su departamentų atstovais, kurie pristato planus, problemas, sprendimus ir visa kita, ko iki šiol buvo tiesiog nedaroma“. 

Meras aiškino, kad darbo valandomis tokiems susitikimams paprasčiausiai nepakanka laiko.

„Norint padaryti susitikimus, kad aprėptum visa tai, kas yra, žinot, kiek reikia? Reikia mėnesio, kad turėtum 10 darbo tvarka susitikimų su visais padaliniais. Darbo laiku“, - pabrėžė A.Zuokas.

Darsyk paprašytas pasakyti, ar prailgintos savivaldybės klerkų darbo valandos gali duoti naudos eiliniam praeiviui žygiuojančiam pro savivaldybės bokštą, miesto vadovas tikino, kad „taip buvo paskelbta ir informuota“. 

Tiesa, Vilniaus savivaldybė, antradienį paskelbusi apie darbo dienos ilginimą, apsiribojo gana abstrakčia informacija.

„Šiandien Vilniaus savivaldybėje vykusiame miesto vadovų ir departamentų direktorių pasitarime Vilniaus meras Artūras Zuokas paskelbė, kad šią savaitę sostinės savivaldybė dirbs dvylika valandų per dieną, nuo 8 iki 20 val.“, - teigta savivaldybės pranešime. Tik po kurio laiko savivaldybė žurnalistams paaiškino, kad „po pamokų“ dirbs tik A.Zuoko atrinkti vadovaujančius postus užimantys valdininkai.

Kaip jau skelbėme, Valstybinė darbo inspekcija abejoja, ar darbo dienos ilginimas Vilniaus savivaldybėje atitinka įstatymus.