Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) parengė Šeimos politikos pagrindų įstatymo projektą, kuriuo siūloma įtvirtinti, kad šeima - tai sutuoktiniai su vaikais.

Pasak I.Degutienės, toks apibrėžimas būtų prasmingas auklėjimo, moralės, tradicijų puoselėjimo atžvilgiu.

"Turbūt turėtų didesnę prasmę, nes mes gal jau gyvename per daug liberalioje atmosferoje. (...) Lietuva yra krikščioniškas kraštas, jei tu - ypatingai tikintis žmogus, na, gyvenimas ne santuokoje yra lyg ir nuodėmė. Galų gale ir moraline, auklėjamąja prasme, tradicijų puoselėjimo prasme", - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo vadovė.

I.Degutienė teigia, kad jos pozicija šeimos klausimu sutampa su Konstitucijos nuostatomis.

"Manau, kad Konstitucijoje viskas labai aiškiai apibrėžta šeimos sąvokos prasme. Bet atskiro apibrėžimo, kylančio iš Konstitucijos 38 straipsnio, iki šiol nebuvo. Dabar tą šeimos sąvoką bandoma apibrėžti pareigų ir teisių prasme. (...) Jei kas mano kitaip nei kalba mūsų Konstitucija ir mano, kad tai - diskriminacija, tada reikia taisyti Lietuvos Respublikos Konstituciją", - kalbėjo ji.

Anot I.Degutienės, Lietuvoje šeimos atžvilgiu daugiau kalbama apie emocijas, o ne teisinius dalykus.

"Pas mus kalba ne apie teisę, nes pagrindinis mūsų įstatymas yra Konstitucija, bet šiandien daugiau yra emocijos todėl, kad - taip, reikia pripažinti, kad daug žmonių gyvena nesusituokę, jie yra partneriai, jie turi vaikų, ir toks yra gyvenimas. Bet kaip prieš daugelį metų visi ir vadino, kad gyvena nesusituokę, ir kad negali įvertinti, kad tai yra šeima, nes Konstitucija kalba apie santuoką, kad santuoka vyro ir moters laisvu apsisprendimu sudaroma. Nesudarei santuokos - reiškia, nesudarei", - dėstė Seimo pirmininkė.

SADM siūlomas šeimos apibrėžimas sulaukė kritikos.

Opozicijoje esantys socialdemokratai tokią nuostatą kritikuoja ir sako besibaiminantys, kad gali nukentėti ne santuokoje gyvenantiems tėvams gimę vaikai.

Tuo metu SADM žada, kad siūlomas įstatymas nenustums į paribį ne santuokoje gyvenančių tėvų su vaikais, išsiskyrusių tėvų auginamų vaikų - šio įstatymo projekte tikinama, kad valstybės ir savivaldybių institucijos, formuodamos šeimos politiką, turi užtikrinti kiekvieno žmogaus nediskriminavimą dėl jo šeiminės padėties.

Iki šiol įstatymuose šeimos sąvoka nėra apibrėžta - Konstitucija numato, jog santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, šeima pripažįstama visuomenės ir valstybės pagrindu, tačiau nėra nurodoma, kokia ji.

Sąvoka "šeima" pirmą kartą apibrėžta tik Seimo patvirtintoje Valstybinėje šeimos koncepcijoje, kurioje šeima laikoma tik santuokoje gyvenantys žmonės. Tačiau čia esama ir apibrėžimo nepilna šeima - kurioje "santuokai pasibaigus vaikai yra netekę vieno ar abiejų tėvų".