Lietuvoje moksleiviai dalyvaus pasitikėjimo savimi, kritinio mąstymo, lyderio savybių, kitų emocinių–socialinių įgūdžių bei kompetencijų praktiniuose užsiėmimuose, kuriuos jiems ves šalies neformaliojo ugdymo specialistai, pranešė mokymus organizuojantis Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (LVJC).

„Žinių apie tai, kas vyksta pasaulyje, karo veiksmų atskirtiems Luhansko srities vaikams labai trūksta. Mokyklos, iš kurių atvyksta vaikai, išsidėstę vadinamoje buferinėje zonoje, kuri yra ne tik ypač stipriai veikiama Rusijos propagandos, bet neretai ir apšaudoma“, – pasakoja LVJC atstovė Jolanta Markevičienė.

Pasak J.Markevičienės, didelė dalis šių vaikų niekada nebuvo išvykę nei už savo srities ribų, nei iš Ukrainos – 17-ai iš 19-os jaunųjų ukrainiečių projekto metu buvo gaminami užsienio pasai. Kelių moksleivių šeimos persikėlę iš Rusijos užgrobtų teritorijų ir šiuo metu atsidūrę ypač sunkioje finansinėje padėtyje.

Šie moksleiviai – Lietuvos–Ukrainos vystomojo bendradarbiavimo projekto „Parama nuo konflikto nukentėjusiems Rytų Ukrainos regionams švietimo srityje: kelyje į pokyčius“ dalyviai. Programos metu ukrainiečiai susipažins su bendraamžiais Lietuvoje – Žemynos ir J.Biržiškos gimnazijų moksleiviais, Lietuvos moksleivių sąjungos atstovais, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro lankytojais.

Planuojamas vaikų susitikimas su prezidente Dalia Grybauskaite, jiems bus rengiamos edukacinės programos Valstybės pažinimo centre prie Prezidentūros bei Europos Parlamento informacijos biure, moksleiviai lankysis Seime.

„Rašydami, apie tai, ką labiausiai norėtų nuveikti Lietuvoje, dalis moksleivių minėjo ne tik norą susipažinti su bendraamžiais Lietuvoje, pamatyti Europą, kurioje dar neteko būti, bet taip pat išreiškė savo susižavėjimą mūsų šalies prezidente Dalia Grybauskaite ir svajonę su ja susitikti“, – pasakoja J.Markevičienė.

Ši į Lietuva atvykstančių jaunuolių iš neramių Rytų Ukrainos regionų grupė – pirmoji iš penkių planuojamų. Dar dvi moksleivių, taip pat ir dvi pedagogų grupės iš Donecko ir Luhansko sričių Lietuvoje lankysis rugsėjo ir spalio mėnesiais.

Projekto „Parama nuo konflikto nukentėjusiems Rytų Ukrainos regionams švietimo srityje: kelyje į pokyčius“ veiklas organizuoja Lietuvos vaikų ir jaunimo centras, kartu su už švietimą atsakingomis Luhansko ir Donecko sričių institucijomis. Projektas finansuojamas iš Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)