Ketvirtadienį Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotos tai numatančios Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos įstatymo pataisos. Jų autoriai - Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Statys Šedbaras, premjeras A.Kubilius, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, parlamentarai Liudvikas Sabutis bei Vaidotas Bacevičius.

Projekte numatyta, kad FNTT yra tarnyba VRM, tačiau ji atskaitinga Vyriausybei ir VRM.

Šio tarnybos direktorių penkeriems metams į pareigas skirtų ir iš jų atleistų Vyriausybė vidaus reikalų ministro teikimu. Jis šias pareigas galėtų eiti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

"Tarnybos direktorius tiesiogiai pavaldus ir atskaitingas vidaus reikalų ministrui ir atskaitingas Vyriausybei", - rašoma dokumente.

FNTT vadovauti galėtų ne jaunesni kaip 35 metų nepriekaištingos reputacijos asmenys, mokantys valstybinę lietuvių kalbą, turintys Lietuvos pilietybę, įgiję teisės magistro kvalifikacinį laipsnį arba vienpakopį aukštąjį teisinį išsilavinimą ir ne mažiau kaip trejus metus dirbę vienos iš šių institucijų - Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ar Specialiųjų tyrimų tarnybos padalinio ar įstaigos - vadovu.

FNTT direktoriaus pavaduotojo skyrimo tvarka nekeičiama. Jį skirtų ir atleistų vidaus reikalų ministras tarnybos vadovo teikimu.

Projekte taip pat numatyta, kad FNTT direktorius, be kitų motyvų, pareigų netektų ir tuo atveju, jeigu jis nesutiktų eiti jam pasiūlytų pareigų, kai į jo einamas pareigas teismo sprendimu grąžinamas anksčiau šias pareigas ėjęs pareigūnas.

Prezidentė siūlomas pataisas dėl FNTT vadovo skyrimo vadina "kosmetika"

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį nesureikšmino Seimui pateikto siūlymo keisti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo skyrimo tvarką, pavadinusi siūlymą "kosmetika", ir sakė paliekanti tai spręsti parlamentui ir ministrų kabinetui.

Šalies vadovė pabrėžė, kad konservatorių siūlymas, jog tarnybos direktorių skirtų ir atleistų Vyriausybė vidaus reikalų ministro teikimu, nereiškia esminės pertvarkos, apie kurią kalbama jau keletą metų.

"Pataisos liečia tik skyrimo tvarkos pakeitimą. Be jokios abejonės, tai yra kosmetika ir čia tegul Vyriausybė su Seimu sprendžia. Mes nuo 2010 metų kalbame apie FNTT reformą, o čia yra tik skyrimo tvarkos pokyčiai", - žurnalistams sakė D.Grybauskaitė spaudos konferencijoje po susitikimo su Latvijos prezidentu.

Pirmadienį per pasitarimą Vyriausybė savo ruožtu svarstė FNTT pertvarką, tačiau sprendimo nepriėmė. Beje, ministrams pateiktas pertvarkos modelis gerokai skiriasi nuo registruoto Seime.

Pagal Ministro pirmininko tarnybos pasiūlytą projektą FNTT būtų "įstaiga prie Finansų ministerijos, atskaitinga Vyriausybei ir finansų ministrui". Kaip nurodoma aiškinamajame rašte, projektu siekiama įtvirtinti, kad tarnybos direktorių skiria Vyriausybė finansų ministro teikimu.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus FNTT yra Vidaus reikalų centrinė įstaiga, tarnybos direktorių į pareigas skiria vidaus reikalų ministras, kuriam tarnybos direktorius yra tiesiogiai pavaldus ir atskaitingas.

Premjeras A.Kubilius yra sakęs, kad minėta tarnyba turėtų būti pertvarkyta skubiai, tuo metu prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė teigė, kad FNTT pertvarka turėtų užtrukti apie metus, nes pokyčiai "turi atsispindėti ir 2013 metų valstybės biudžete, kada yra keičiamas ir statusas, ir pavaldumas, ir pereina dirbti pareigūnai".

FNTT pavaldumo klausimas buvo iškilęs daugiau nei prieš pusantrų metų, po buvusio šios tarnybos vadovo Romualdo Boreikos atsistatydinimo 2010 metų gegužę.

Premjero 2010 metais sudaryta darbo grupė nusprendė, kad tikslinga keisti FNTT pavaldumą. Tarnybą svarstyta paversti pavaldžia nebe Vidaus reikalų, o Finansų ministerijai ir ilgainiui sujungti ją su Muitinės kriminaline tarnyba arba FNTT funkcijas tiesiog išskaidyti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), Valstybinei mokesčių inspekcijai, Policijos departamentui ir Muitinės kriminalinei tarnybai.

Prie idėjos pertvarkyti FNTT grįžta kilus skandalui, kai vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis iš pareigų vasarį atleido šios institucijos vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą. Pareigūnai pareigų neteko po Valstybės saugumo departamento pateiktos medžiagos apie poligrafo tyrimus. Šie pareigūnai poligrafu tikrinti aiškinantis, kas atskleidė informaciją apie teisėsaugos planuojamus veiksmus dėl banko "Snoras".