„Santariškių gatvėje, lopšelyje–darželyje rasti įtartini daiktai, įvestas planas „Skydas“, – Eltą informavo Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Anot jo, policijai apie įtartiną daiktą pranešta prieš 10 val. Įtartini daiktai rasti ant pastato stogo. Šis lopšelis–darželis, pasak Policijos departamento atstovo, kaip ir daugelis kitų švietimo, ugdymo įstaigų antradienį gavo pranešimą su grasinimais susprogdinti.

Kaip teigė R. Matonis, į įvykio vietą išvyko Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“ išminuotojai.

Širvintų rajone antradienį paskelbtas nuotolinis mokymas

„Šiandien Širvintų rajono mokyklose - nuotolinis ugdymas! Visose, išskyrus Musninkų Alfonso Petrulio gimnaziją. Tokį sprendimą operatyviai priėmėme su mokyklų vadovėmis, kadangi iš pat ryto vėl gautuose grasinimo pranešimuose nurodytas sprogimo laikas yra 1-2 pamokos“, – savo feisbuko paskyroje rašo Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

„Suprantama, kad ši kibernetinė ataka yra nukreipta prieš visos šalies mokyklas, tačiau turime užtikrinti mokinių, mokytojų ir darbuotojų saugumą, todėl šiandien kol priimsime sprendimus, kaip dirbti toliau, ugdymas vyks nuotoliniu būdu. Vaikai sugrįš iš mokyklų namo – į kaimiškas vietoves organizuojamas mokyklinis transportas“, – akcentuoja merė.

Ž. Pinskuvienė teigia, kad mažamečiai vaikai, kurių tėvai dėl darbo negali pasiimti, bus saugomi ne ugdymo įstaigų patalpose.

„Suprantama, kad sudėtingiausia yra lopšelio darželio vaikučių tėvams, todėl norime nuraminti – tie mažyliai kurių tėvai negali pasiimti, bus išvesti iš darželio patalpų ir saugiai ugdomi kitur. Prašome nepanikuoti, sekti ugdymo įstaigų informaciją ir palaikyti kontaktą su mokytojomis“, – teigia ji.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę penktadienį ir šią savaitę pirmadienį, įvairios institucijos bei ugdymo įstaigos gavo kelis šimtus laiškų su grasinimais susprogdinti.

Policijos departamentas teigia, jog tikėtina, kad tai centralizuotai surengta ataka, siekiant sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą.

Policija: antradienį įstaigos gavo virš 1000 pranešimų su grasinimais susprogdinti

Antradienio naktį ir rytą įvairios įstaigos Lietuvoje gavo virš 1000 pranešimų su grasinimais susprogdinti, patvirtino policija.

„Iki 8 val. ryto policija gavo 170 pranešimų (iš įstaigų apie jiems siųstus grasinimus susprogdinti – ELTA). Šiuo metu tokių pranešimų fiksuojame virš 1000“, – Eltai sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Grasinimų sprogdinimais, kaip ir anksčiau, sulaukė švietimo, ugdymo įstaigos, kitos institucijos.

Pirmadienio naktį, anot policijos, įstaigos gavo apie 1,5 tūkst. pranešimų apie padėtus sprogmenis, praėjusį penktadienį – apie 900.
Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, teigia, kad didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba. Anot jo, laiškų su grasinimais siuntimas yra organizuota kibernetinė ataka, kurie siekiama sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje.

Pataria evakuotis, tik esant indikacijoms, kad grėsmė gali būti reali
Policija pranešė, kad pirmadienio vakarą išsiuntė naujas rekomendacijas savivaldybėms, kurios perdavė įstaigoms informaciją.

Policija grasinimus gavusioms įstaigoms siūlo nenutraukinėti veiklos, neskambinti skubiu pagalbos telefonu, o konsultuotis su atsakingais pareigūnais, ir tik tuomet, jei randamas pavojingas objektas, ar yra kitų indikacijų, kad grėsmė gali būti reali – pradėti evakuaciją ir skambinti skubiu pagalbos telefonu 112.

Policija ragina institucijų, gavusių pranešimus apie padėtus sprogmenis, atstovus tartis su policija.

„Atkreipiame dėmesį, kad jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėję patalpas, ar teritoriją, radote bet kokį įtartiną objektą, tuomet nedelsiant skambinkite skubios pagalbos numeriu 112. Skambinant skubiu pagalbos telefonu 112 ir esant dideliam skambučių srautui, jūs automatiškai galite būti nukreipti policijos informacijos telefonu, kur gausite tolimesnes rekomendacijas“, – teigiama policijos pranešime spaudai.

Pareigūnai ragina įstaigas numatyti, kad policijai, esant reikalui, skambintų vienas įstaigos žmogus, o ne keli. Policija perspėja, kad paskambinus 112, gali tekti palaukti, kol atsilieps operatorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)