Paklaustas, ar mama, kuriai ir priklauso vaiko globos teisės, dar turi efektyvių svertų, Žinių radijo laidos pašnekovas teigė, jog ši situacija yra labai apsunkinta.

„Jeigu vertintume šią situaciją iš teisinės pusės, tai mes turime teisinės pagalbos bendradarbiavimo sutartį su Rusijos Federacija. Tačiau, vargu, ar šiai dienai galima būtų tikėtis, kad Rusijos Federacijos institucijos bendradarbiautų su Lietuvos institucijomis, kadangi matome, jog ir politika abiejų šalių yra priešiška viena kitos atžvilgiu.

Antras dalykas – Lietuvos politikų pasisakymai, kad ten teisės nebėra ir teisinių sprendimų tikėtis iš Rusijos Federacijos nereikia, aiškiai siunčia žinią, kad Lietuva lygiai taip pat nėra pasiruošusi bendradarbiauti su Rusijos Federacija“, – tikino teisininkas G. Černiauskas.

Jo teigimu, tokie pareiškimai lemia, jog vaikas buvo pagrobtas, išvežtas būtent į Rusijos Federaciją. Ir bent artimiausiu metu, pasak jo, klausimas nesispręs.

„Manau, kad bent jau artimiausiu metu tikėtis, jog šis klausimas išsispręstų palankiai ir vaikas būtų grąžintas į Lietuvą, – nedrįsčiau to prognozuoti“, – savo požiūriu laidoje dalijos teisininkas G. Černiauskas.

Jis Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ ragino ieškotų advokatų pačioje Rusijoje, kad būtų galima teisinėmis priemonės kovoti teismuose Rusijos Federacijoje dėl vaiko grąžinimo.

„Bandyti teisinėmis priemonėmis maksimaliai dėti pastangas, kad vaikas būtų sugrąžintas. Kito varianto iš šalies nematau. Jokių galimybių. Tuo labiau, kad Rusija šiai dienai apskritai mūsų teismo sprendimus ignoruos ir nepripažins“, – tikino teisininkas.


Pašnekovas G. Černiauskas taip pat ragino politikus susilaikyti nuo komentarų apie šią situaciją.

„Ko gero, kad tos šeimos vienintelis kelias, kaip būtų galima bandyti susigrąžinti vaiką, – naudotis vietinės teisės galimybėmis, kad būtų galima pasiekti palankų sprendimą. Manau, kad nei institucijos, nei asmenys nesugebės šioje situacijoje tarpininkauti, kad Rusija nusileistų bei priimtų sprendimą grąžinti į Lietuvą tėvą ir vaiką“, – sakė laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas.

Jis teigė, jog negali būti atmestas ir scenarijus, kad net vienerių metų neturinčiam vaikui gali būti suteikta Rusijos pilietybe išimties tvarka, pagal tėvo liniją.

„Kliūčių suteikti vaikui greitai, išimties tvarka Rusijos pilietybę tikrai nebus. Mes matome ir su Ukrainos vaikais, piliečiais lygiai taip pat yra greitai priimami sprendimai, suteikiama Rusijos Federacijos pilietybė ir sprendimai yra priimami išimtinai skubos tvarka“, – Žinių radijo laidoje tikino teisininkas G. Černiauskas.