„Šiandien turbūt yra savaitė nuo notos, kurią išsiuntėme Rusijos užsienio reikalų ministerijai, ir aš tikiuosi, kad kitą savaitę mums pavyks susitikti“, - BNS penktadienį Vilniuje sakė Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas.

Pasak diplomato, notos Rusijos užsienio reikalų ministerijai (URM) prireikė, nes ambasada iki šiol nėra gavusi jokios oficialios informacijos apie J.Mataičio sulaikymą. R.Motuzo teigimu, notoje taip pat išdėstytas prašymas susitikti su įtariamuoju.

Ambasadorius sakė žodžiu iš Rusijos pareigūnų gavęs informacijos, kad oficialios informacijos apie bylos eigą Lietuva ir toliau negaus, nes J.Mataitis yra ir Rusijos pilietis, tačiau prašymas susitikti bus svarstomas „geros valios principu“.

„Mes niekaip negalime reaguoti, kadangi neturime oficialių duomenų“, - kalbėjo R.Motuzas.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) skelbė, kad J.Mataitis, „vykdydamas Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Lietuvos krašto apsaugos ministerijos užduotis (karinė žvalgyba ir kontržvalgyba) rinko karinius duomenis apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas, jų patekimas į užsienį padarytų rimtą žalą valstybės gynybiniams pajėgumams“.

Šios tarnybos teigimu, sulaikytasis pripažįsta savo kaltę.

J.Mataitį Maskvos Lefortovo teismas birželio 25 dieną leido suimti dviem mėnesiams. Šis sprendimas yra apskųstas įtariamojo advokato.

Gegužės 19 dieną Maskvoje Rusijos FSB taip pat sulaikė Lietuvos pilietį Aristidą Tamošaitį. Tuomet pranešta, kad lietuvis sulaikytas su įrodymais, kai esą gavo slaptos informacijos iš Rusijos piliečio. Teigta, kad A.Tamošaitis neva prisipažino dirbantis Antrajame operatyvinių tarnybų departamente. Jam taip pat buvo skirtas dviejų mėnesių suėmimas.

R.Motuzas teigė, kad su A.Tamošaičio advokatu ir artimaisiais nuolat palaikomas ryšys.

A.Tamošaitis buvo suimtas praėjus trims savaitėms, kai Lietuvoje buvo sulaikytas šnipinėjimu FSB įtariamas Rusijos pilietis.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija nekomentuoja nei J.Mataičio, nei A.Tamošaičio sulaikymo atvejų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)