Tokią žinią žurnalistams perdavė Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, turėjęs iš posėdžio išvykti jam dar nesibaigus.

„Dabar aptarėme tik rinkimų rezultatus, priėmėme sveikinimus. Kalbos eina apie štabų kūrimą dėl savivaldos ir Seimo rinkimų. Įvardinti stipriausi žmonės, kurie galėtų užimti ministrų postus, jeigu bus konsultacijos ir t.t.“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Pasak jo, „darbiečiai“ pažymėjo, kad ir dabartiniai partijos deleguoti ministrai dirba gerai, tačiau sudarytas sąrašas politikų, kurie yra pasirengę užimti postus Vyriausybėje.

Pasak jo, apie norą eiti į ministrus užsiminė ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. „Kada kalbėjom su premjeru, gal pusiau juokais, Loreta sako: ir aš galiu būti ministre. Mes turime labai stiprių kandidatų, kurie galėtų (eiti į Vyriausybę – DELFI), jeigu bus poreikis“, - sakė V. Uspaskichas.

Pasak jo, permainų viceministrų lygmenyje „darbiečiai“ nesvarsto. Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius esą yra patikinęs, kad jam „komfortiška dirbti“ su dabartiniais Darbo partijos ministrais.

Beje, du Darbo partijos įkūrėjo paminėti kandidatai į ministrus sykį neįveikė lemiamo barjero Prezidentūroje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasipriešino siūlymams ministrais skirti V. Baltraitienę ir K. Daukšį, vadinamojo „egzamino“ neišlaikė ir vėliau Seimo pirmininke tapusi L. Graužinienė.

Na, o pirmasis V. Uspaskicho įvardintas pretendentas V. Gedvilas Seimo koridoriuose jau kurį laiką minimas kaip būsimas ministras. Mat buvęs Seimo pirmininkas taip gautų savotišką paguodos prizą. V. Gedvilui pasitraukus iš Seimo pirmininko posto, jis įrašytas pirmu numerio Darbo partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąraše. Šį numerį kone paskutinę akimirką iš jo atėmė V. Uspaskichas, persigalvojęs ir vis dėlto nutaręs kandidatuoti. Rinkimų rezultatai „darbiečiams“ davė tik vieną mandatą, kurį linkęs pasiimti pats partijos įkūrėjas, tad V. Gedvilas lieka be vietos Briuselyje.

Galvoja apie neliečiamybę

Pats V. Uspaskichas neslepia jau beveik nedvejojantis dėl savo politinės ateities – „darbiečių“ patriarchas ruošiasi į Europos Parlamentą.

„Greičiausiai Europos Parlamentas. Dar nebuvau susitikęs su savo advokatais, noriu pasitarti. Yra vienas „bet“: Seimas man suteikė tokį pusiau apsaugotą imunitetą – jis neleido manęs suimti. O tai yra rimtas dalykas“, - prisimindamas savo teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūrą teigė V. Uspaskichas.

V. Gedvilas kėdės dar nesimatuoja

Buvęs Seimo pirmininkas V. Gedvilas žurnalistams teigė dar negalvojantis apie vadovavimą kuriai nors ministerijai. Vis dėlto jis neslėpė, kad jam artimiausia švietimo sfera, kur vadovauja partietis Dainius Pavalkis.

„Jeigu bus toks pasiūlymas, tada svarstysim. (…) Jeigu aš atėjau į politiką iš akademinės bendruomenės, buvęs prorektorius, apsigynęs biomedicinos mokslų daktaro laipsnį, tai man yra artimiausias, aišku, švietimas. Bet apie tai (D. Pavalkio vietos užėmimą – DELFI) negalvojau. Nes lyginant ir Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo postą ir minstrą – aš nemanau, kad ministras yra aukštesnis postas“, - kalbėjo V. Gedvilas.

„Darbietis“ taip pat kategoriškai neigia susitikęs su premjeru dėl savo būsimo ministro portfelio. „Kad aš buvau nulėkęs pas premjerą – aš pats sužinojau iš laikraščio. Tikrai aš nebuvau pas premjerą, tikrai neprašiau jokio posto. Aš esu dabar Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas. Tai labai aukštas postas. Ir čia jokių problemų nėra. (…)

Politikas neslėpė nusivylimo dėl nepavykusio bandymo patekti į Europos Parlamentą. „Rinkimai įdomūs. Jeigu mes iškovojome beveik 13 proc. (balsų – DELFI), ir žemiau mūsų esanti partija iškovojo 6 proc., ir mes turime tiktai vieną vietą, ir jie vieną vietą. Tokia rinkimų sistema – nieko nepadarysi“, - atsiduso V. Gedvilas.