Du ministrai Finansų ministerijoje susitiko pirmadienį popiet. Po susitikimo R. Šadžius DELFI teigė, jog D. Pavalkis pažadėjo stabdyti ESFA pertvarkos planus. Esą nei D. Pavalkio vadovaujama Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), nei kita ESFA dalininkė – „darbietės“ Algimantos Pabedinskienės valdoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) – nedarys jokių staigių žingsnių. Tokį susitarimą DELFI patvirtino ir D. Pavalkis.

Įsigalios Finansų ministerijos veto teisė

ESFA, kuriai 2014-2020 m. Europos Sąjungos (ES) paramos laikotarpiu gali būti patikėta apie 4 mlrd. Lt lėšų, jau trečiadienį turės sugriežtintą Finansų ministerijos kontrolę. Mat trečiadienį įsigalioja Vyriausybės sprendimas, kuriuo R. Šadžiaus vadovaujamai ministerijai suteikta savotiška veto teisė, sprendžiant su ESFA valdymu susijusius klausimus.

Finansų ministras DELFI teigė išgirdęs D. Pavalkio pažadą, jog pertvarka toliau nejudės, o sprendimai dėl ESFA ateities, kaip ir nutarta Vyriausybėje, bus priimami tik su Finansų ministerijos palaiminimu.

„Ryšium su tuo, kad viešojoje erdvėje kilo tam tikrų ginčų, buvo aptarinėjama konkrečiai ESFA galimos reorganizacijos tam tikri elementai, su švietimo ir mokslo ministru mes aptarėme, kaip galima būtų tvarkingai ir pagal teisės aktus šitokius klausimus svarstyti ir priimti sprendimus. Ir sutarėme, kad artimiausiu metu ŠMM ir SADM pateiks, pagal ką tik priimtą Vyriausybės nutarimą, atitinkamą medžiagą, kaip šitos dvi institucijos, kurios yra ESFA steigėjos, matytų tos įstaigos tam tikrą reorganizavimą, siekiant didesnio jos veiklos efektyvumo. O Finansų ministerija, pagal tą patį Vyriausybės nutarimą, įvertins, kiek tai atitinka ES lėšų įsisavinimo, valdymo ir kontrolės sistemos principinius reikalavimus“, - kalbėjo R. Šadžius.

Ministras patvirtino girdėjęs, kad SADM ir ŠMM vadovai patvirtino dalininkų susirinkimo protokolą, kuriuo pritariama ESFA pertvarkai, taip daugiau galios suteikiant agentūros valdybai, kurioje 4 iš 6 vietų užima „darbiečiai“. Tačiau šis dokumentas iki Finansų ministerijos neatkeliavo.

„Šiandien, kada mes šnekame, jokie dokumentai nėra pateikti“, - konstatavo ministras.

R. Šadžiaus nuomone, ministrų sprendimas dėl ESFA pertvarkos greičiausiai liko „darbiečių“ vadovaujamose ministerijose ir oficialiai neįsigaliojo.

„Matyt, jos (ESFA pertvarkos gairės – DELFI) yra įgavusios kažkokią vidinę dokumentinę formą tose dviejose ministerijose, kurios yra ESFA steigėjos. Tačiau procedūra, kurią numato Vyriausybės nutarimas, yra informacijos pateikimas Finansų ministerijai su siūlomų reorganizacijos veiksmų aprašymu ir jų pagrindimu. Ponas D. Pavalkis pasakė, kad taip bus padaryta“, - tęsė finansų ministras.

Pašnekovas pažadėjo, jog kiekvienas „darbiečių“ siūlymas bus vertinamas objektyviai. „Aišku, racionaliems siūlymams nėra pagrindo nepritarti. Nes mes visi suinteresuoti, visa valstybė suinteresuota, o ypač steigėjai suinteresuoti, kad ESFA veiktų efektyviai ir, be abejo, minimalionis sąnaudomis“, - teigė politikas.

Konkrečių ESFA pertvarkos gairių jis su D. Pavalkiu teigė neaptarinėjęs.

„Tiktai sutarėme, kad viskas bus daroma tvarkingai. Pateikiant atitinkamą medžiagą su atitinkamu pagrindimu. Ir, be abejo, laikantis teisės aktų. (...) Staigi pertvarka iš principo neįmanoma. Nei šioje agentūroje, nei bet kurioje kitoje. Apie tai, aš įsivaizduoju, niekada ir nėjo šneka“, - reziumavo R. Šadžius.

D. Pavalkis: pažadėjau, kad jokių staigių judesių nedarysime

Tuo tarpu D. Pavalkis DELFI patvirtino sutaręs pristabdyti ESFA pertvarką. „Darbietis“ ministras teigia taip pat kreipsiąsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl ESFA pertvarkos antikorupcinio vertinimo.

„Mes kreipiamės, kad būtų įvertinta, ar šitas sprendimas nesukelia papildomų rizikų korupcijai. Galbūt aš kažko nežinau, ką žino tarnybos ir kiti. Todėl aš visai drąsiai kreipiuosi (į STT – DELFI), kad jeigu turi žmonės tokios informacijos – ja pasidalintų. Antras dalykas – kad niekas šiandien tos struktūros pertvarkinėti nesiima. Yra, viena vertus, dalininkų sprendimas priimtas. Jis toksai yra. Bet iš kitos pusės, matydami didelę nervingą reakciją, mes nieko nedarysime, kol nebus gautas šitas įvertinimas“, - kalbėjo D. Pavalkis.

Anot ministro, ESFA pertvarka nejudės mažiausiai tiek, kiek laiko prireiks STT išvadų parengimui.

„Aš tik prižadėjau dabar einančiam premjero pareigas ponui R. Šadžiui, kad mes tikrai jokių staigių judesių nepadarysime. Aš ir vienas esu, nes A. Pabedinskienė atostogauja, ją pavaduoja taip pat ponas R. Šadžius“, - sakė D. Pavalkis.

Pokalbį su premjerą pavaduojančiu finansų ministru jis nusakė lakoniškai. „Mes nesusibarėme, mes konflikto neeskaluojame. Aš nesuprantu iš tikrųjų, dėl ko čia toks triukšmas yra. Bet galbūt aš kažko nežinau“, - reziumavo švietimo ir mokslo ministras.

DELFI primena, jog ESFA dalininkų susirinkime ŠMM ir SADM patvirtino naują agentūros struktūrą bei valdymo modelį, kuriame daugiau įtakos tenka „darbiečių“ dominuojamai valdybai. Tai buvo padaryta praėjusią savaitę – jau po to, kai premjeras Algirdas Butkevičius pažadėjo stabdyti šį procesą, o Vyriausybė Finansų ministerijai ESFA suteikė veto teisę. Socdemai vengia aštriau pasisakyti apie tokį „darbiečių“ akibrokštą.

2007-2013 m. struktūrinės paramos laikotarpiu ESFA buvo atsakinga už ES paramos lėšų sumą, gerokai viršijančią 3 mlrd. Lt. Tikėtina, kad 2014-2020 m. laikotarpiu ši suma bus dar didesnė ir sieks apie 4 mlrd. Lt ar net daugiau.