Jau suaugusi mergina pradėjo dusti po globos namuose patiektų pietų. Iš pradžių ją bandyta gaivinti įstaigoje, vėliau mergina išvežta į Kauno klinikas, bet išgelbėti merginos gyvybės nepavyko, praneša „Lietuvos ryto televizija“.

Globos namų direktorius teigia, kad pagalba buvo suteikta laiku, tačiau aiškėja, kad šalia pietavusios neįgaliosios prižiūrėtojo nebuvo. Mirusi mergina dėl savo negalios ir ankščiau buvo linkusi valgyti dideliais kąsniais.

„Gyventoja pradėjo kosėti, pamatė, kad ji negerai jaučiasi ir pakvietė slaugytoją. Pas mus tokie įvykiai pastoviai būna – ir epilepsijos priepuoliai ir taip toliau. Tai slaugytoja imasi priemonių, jeigu mato, kad pati negali suteikti paslaugų, kviečia gydymo įstaigas. Tai tiek galiu pasakyti. Manau, kad jums ne naujiena, kad žmonės miršta. O Čia gyventojai su negalia, tai rizika yra didesnė,“ - aiškino Vilijampolės socialinės globos namų direktorius Linas Butkus.

DELFI primena, kad vasario pradžioje Kaune kilo skandalas, kai buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame nufilmuota, kaip Vilijampolės socialinės globos namuose skriaudžiamas berniukas.

Šokiruojantis vaizdo įrašas, kuris sukėlė skandalą,darytas dar praėjusių metų liepą. Įrašą paviešinęs įstaigos spec. pedagogas Lorenas Mišeikis DELFI atskleidė įvykio aplinkybes. Paaiškėjo, kad tuomet 14-etis Tadas (vardas pakeistas – DELF) susipyko su draugu ir šiam užvožė šluota.

Kaip pasakojo L. Mišeikis, globos namų personalas nusprendė pagąsdinti berniuką ir iškvietė policiją. Atvažiavę pareigūnai tik gūžčiojo pečiais, tačiau išsigandęs berniukas pabėgo.

Jis netrukus buvo rastas netoli globos namų. Tadas buvo parvežtas atgal į globos namus, o čia jo laukė lova su fiksavimo diržais. Kaip pasakoja L. Mišeikis, prie lovos neįgalus vaikas su sauskelnėmis buvo prirakintas 36 valandas.

„Toks buvo skyriaus vadovų įsakymas“, - sako L. Mišeikis.

Tačiau pedagogas pasakoja, kad berniukas buvo atrištas anksčiau, nei buvo įsakyta – jam leista nusiprausti. Tuomet jam liepta gulti atgal į lovą, tačiau berniukas atsisakė. Tuomet vienas iš globos namų darbuotojų panaudojo prievartą. L. Mišeikio teigimu, tai globos namų masažistas A. D.

Iš skandalo neišbrendantiems Vilijampolės globos namams yra ir gerų naujienų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nutarė nutraukti tyrimą ir nebesiaiškinti, kas kaltas dėl mušamų ir prie lovų rišamų neįgalių vaikų. Neva ikiteisiminį tyrimą atlieka prokuratūra, todėl ministerija kaltų Vilijampolės socialinės globos namuose nebeieškos. Pavojaus, kad įstaigoje ir toliau su neįgaliais vaikais dirba galimai smurtavę pedagogai, valdininkai neįžvelgia.

Pradeda globos namų pertvarką

Užtat į ministeriją žurnalistus sukvietusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė paskelbė, kad kitą savaitę prasideda daugelį metų vilkinta globos namų pertvarka.

Tačiau, kaip ir ankščiau, ministrei sunkiai sekėsi įvardinti, kaip bus vykdoma pertvarka ir kaip mažinamas globos namuose augančių vaikų skaičius. A. Pabedinskienė neįstengė įvardinti ir kaip bus skatinami globėjai ar šeimynos, ar jiems didės finansinė parama. Taip pat neaišku ir per kiek metų ir kiek vaikų globos namuose turi sumažėti.

„Kuo mažiau jų turėtų būti institucinėje globoje. Supraskite vieną dalyką, kad galbūt ne visi vaikai galės gyventi šeimose ar šeimynose. Įvairūs poreikiai yra. Ir aš savo pranešime iš tiesų dar nepaminėjau, kad reikia individualiai vertinti kiekvieno asmens poreikius: kur jie gali gyventi, kaip jie gali gyventi, kokias jiems paslaugas reikia teikti,“ - sakė A. Pabedinskienė.