„(...) Mes norėtume matyti Ameriką ir toliau svarbia pasaulyje, ypač saugumo architektūroje, neatsitraukiant nuo tarptautinių susitarimų ar tarptautinių saugumo susitarimų. Nes jei tai atsitiks, Amerika nebebus didi (America will not be great at all, – anglų k.) ir praras pozicijas, kurias dabar turi“, – sakė D. Grybauskaitė, apeliuodama į išrinktojo JAV Prezidento Donaldo Trumpo rinkimų šūkį, kad jis Ameriką vėl padarys didžia.

Šalies vadovė ne kartą per interviu akcentavo JAV lyderystės saugumo srityje svarbą ir pažymėjo nemananti, kad jos „kaip nors būtų suinteresuotos pakeisti šią tarptautinę poziciją“.

„Mums JAV buvo visada demokratijos, taikos ir laisvės garantas. Manau, taip pat – ir visam pasauliui, ne tik mums. Be tokios vilties pasaulis praras svarbiausią dalyką vystymuisi, saugumui, vilčiai būti laisviems, nepriklausomiems, ko didžiausias garantas buvo JAV. Kaip pareiškiau po rinkimų, nesvarbu, kokią administraciją JAV turės, mums svarbu, kad mes pasitikime Amerika, Amerikos žmonėmis“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Paklausta apie Rusijos elgesį, Prezidentė teigė, kad Lietuva mato „pratybas, elgesį oro erdvėje, Baltijos jūroje, povandeninius laivus, plaukiančius aplink mūsų sienas, žinoma, elgesį Ukrainoje“. Šalies vadovė tokį elgesį apibrėžė, kaip „agresyvų, nenuspėjamą ir labai pavojingą“.

„Dabar mes matome, ko gero, didžiausią įtampą santykiuose tarp Vakarų ir Rusijos po Šaltojo karo. Ir tai yra būtent tai, kas leidžia mums apibrėžti tokį elgesį, kaip jis buvo apibrėžtas“, – sakė D. Grybauskaitė, kurios CNN žurnalistas paklausė apie tai, kodėl ji po Krymo aneksijos Rusiją pavadino teroristine valstybe.

Prezidentė teigė, kad nėra tikslinga spėlioti Rusijos planų, tačiau pažymėjo, jog Lietuva yra pasirengusi viskam.

„Mes galime spėlioti visi, ir tikriausiai ne man spėlioti apie tai viešai, bet mes esame pasirengę viskam. Mes žinome, kokia neprognozuojama, pavojinga yra mūsų kaimynystė, bet mes esame įpratę gyventi tokioje aplinkoje, mes investuojame į savo saugumą, gynybą, tarptautinius santykius. Niekada nepasikartos situacija, buvusi prieš Antrąjį pasaulinį karą, kai negynėme savęs ir leidome Rusijos kariams eiti per mūsų teritoriją, to niekada daugiau neatsitiks. Mes žinome, kaip gyventi su šiuo kaimynu. Tačiau prognozuoti arba spėlioti tikriausiai nėra prasmės, mums reikia garantijų viskam“, – sakė D. Grybauskaitė.