Po susitikimo su premjeru D. Grybauskaitė pareiškė, kad paviešinti pokalbių įrašai dėl Vijūnėlės dvaro Druskininkuose pasėjo abejones dėl Aplinkos ministro Kęstučio Trečioko veiklos ir paragino premjerą „principingai įvertinti situaciją“.

„Darbo susitikime su ministru pirmininku prezidentė dar kartą pakartojo, kad už ministrų veiklos skaidrumą atsako tiesiogiai premjeras. Viešai paskelbti pokalbių įrašai dėl vadinamajam Vijūnėlės dvarui Druskininkuose palankaus sprendimo derinimo pasėjo dar didesnes abejones dėl Aplinkos ministro veiklos. Premjeras turi principingai įvertinti situaciją ir Aplinkos ministro vaidmenį galimai neskaidriuose procesuose ir spręsti dėl jo galimybės toliau eiti pareigas“, - prezidentės poziciją perdavė atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

K. Trečiokas sako turintis premjero paramą, atsistatydinti neketina

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas sako turintis premjero Algirdo Butkevičiaus paramą po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino ministrą pirmininką principingai apsispręsti dėl ministro galimybių eiti pareigas.

Su premjeru aplinkos ministras sakė kalbėjęs po ministro pirmininko susitikimo su šalies vadove.

„Pasikalbėjome telefonu ir premjeras labai, labai žino situaciją gerai ir mano nusistatymą. Jis mane palaiko“, - BNS sakė K.Trečiokas.

Kęstutis Trečiokas

„Prezidentės toks yra darbas reikšti abejones ir kelti aukštus reikalavimus, o mano darbas yra savo pareigas atlikti sąžiningai ir kol nepadariau klaidos, (...) aš nematau pagrindo priimti tokį sprendimą (atsistatydinti)“, - pridūrė ministras.

DELFI primena, kad teisėsauga antradienį pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo. Įvertinti surinktą medžiagą prokurorai pasiūlė Vyriausios tarnybinės etikos komisijai bei Seimo Antikorupcijos komisijai. Teisėsaugai atliekant tyrimą, „tvarkietis“ K.Trečiokas šiame tyrime apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Teisėsaugos įrašytų pokalbių išklotinės, kurios buvo pateiktos Seimo Antikorupcijos komisijai, rodo, kad Druskininkų meras R. Malinauskas pernai kelis kartus telefonu derino Vyriausybės nutarimo priėmimo reikalus su K.Trečioku, be kita ko, leisdamas suprasti, jog tai būtų naudinga teisme dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. Nutarimu pernai rugsėjį buvo panaikintas kurortinių zonų reglamentavimas.

Tuo metu aplinkos ministras, liudydamas Seimo Antikorupcijos komisijai, šių metų vasario 3 dieną neigė su R. Malinausku kalbėjęs apie minėto nutarimo pakeitimą prieš jį svarstant Vyriausybei. „Man asmeniškai niekas spaudimo nedarė ir aš apie jokią teismo bylą nežinojau. Premjeras man ir Malinauskas neskambino prieš tą sprendimo priėmimą“, – tvirtino K.Trečiokas.

Ikiteisminio tyrimo medžiaga rodo, kad praėjusių metų rugsėjo 21 dienas kalbėdamas su Druskininkų meru ministras jam sakė: „Gerai. Tuoj kancleriui duosiu „zadanije“ (užduotį)“, o R. Malinauskas tuoj pat patikslino, kad to reikia „būtent dėl kurortinių zonų panaikinimo“. Po Vyriausybės nutarimo pakeitimo, Druskininkų meras žinute padėkojo K. Trečiokui, o šis atsakė: „Nėr už ką. Sunku nebuvo.“

Opozicija trečiadienį ragino aplinkos ministrą pačiam atsistatydinti, tačiau ministras atmetė tokią galimybę. Kiek anksčiau ketvirtadienį pranešta, kad Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija parengė interpeliaciją K. Trečiokui ir pradeda rinkti parašus.