„Nutekinti pažymos iš Prezidentūros niekas negalėjo“, - žurnalistams penktadienį teigė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, VSD pažyma Prezidentūrą pasiekė tik po ilgojo savaitgalio, lapkričio 4 d. Savo ruožtu naujienų agentūra BNS informaciją paskelbė spalio 31 d.

„Pažyma, įregistruota, su parašais, Prezidentūrą pasiekė tiktai lapkričio 4 d., t.y. po švenčių. Ir, pagal procedūrą, kol nepamato jos prezidentė, niekas kitas jos gauti negali. Taigi pažyma Prezidentūroje atsirado tiktai lapkričio 4 d.“, - aiškino šalies vadovė.

Prezidentė patvirtino su įspėjimais dėl Rusijos susipažinusi anksčiau. Bet ne VSD pažymos pavidalu.

„O žodžiu aš buvau informuota anksčiau, bet tik žodžiu“, - pabrėžė D. Grybauskaitė.

Prezidentė pakartojo negalinti komentuoti VSD dokumento turinio. Tačiau ji išreiškė poziciją, kad visuomenė privalo būti informuojama apie valstybei keliamas grėsmes.

„Jeigu mes žinome ir manome, kad kažkokios grėsmės atsiranda valstybei, ko gero, reikėtų viešai informuoti visuomenę dažniau. Ir tai turėtų būti VSD pareiga. Nes kitaip – kaip galima apsiginti nuo grėsmių, jeigu uždėjus grifą ant jų, niekas apie jas kalbėti negali?“ - retoriškai klausė D. Grybauskaitė.

Anot jos, būtina įstatymų peržiūra. Ir kalbama ne tik apie apie žurnalistų teises, bet ir apie saugumiečius.

„Manyčiau, kad būtina peržiūrėti (įstatymus – DELFI). Ir būtent šita situacija parodė, kad būtina peržiūrėti įstatymus, kurie reglamentuoja, tame tarpe, ir VSD veiklą, ir jų atsakomybės ribas. Nes kol kas atrodo, kad atsakomybė suprantama gana siaurai: tik pateikti informaciją. O apie grėsmių prevenciją niekas negalvoja ir niekas neprisiima tokios atsakomybės“, - sakė šalies vadovė.

Pasak jos, VSD pažymos istorija ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) veiksmai atskleidė spragas teisinėje sistemoje. Konkrečiai – dėl STT priemonių prieš žurnalistus.

„Todėl vakar ir registravau pataisas dėl žodžio laisvės ir žmogaus teisių apsaugos“, - teigė D. Grybauskaitė.

DELFI primena, jog STT agentai apklausė iš viso 6 BNS darbuotojus, per kratą paėmė kelis naujienų agentūros kompiuterius. BNS žurnalistė Jūratė Damulytė apklausai išvesta iš biuro, ji STT patalpose buvo kamantinėjama kelias valandas, taip pat atlikta krata jos namuose, vaikų akivaizdoje. Kita BNS žurnalistė Jūratė Skėrytė STT pareigūnų išvesta iš Seimo, kitų žurnalistų akivaizdoje. Pirmadienį STT vadovybė ne itin rišliai atsiprašinėjo žurnalistų. Paaiškėjo, kad tuo pat metu STT dar sykį krėtė J. Damulytę, šįsyk – žurnalistės garažą.

Ketvirtadienį vakare prokuratūra pranešė nustačiusi, kaip VSD informacija apie Rusijos planuojamus veiksmus prieš Lietuvą ir valstybės vadovus pateko pas žurnalistus. Įtariamųjų nėra, jokių pavardžių prokurorai neatskleidžia.