„Europa vėluoja reaguoti, o po Paryžiaus išpuolių priimtos deklaracijos netapo realybe ir konkrečiomis priemonėmis. Panaši situacija – ir Briuselyje. Ar gali čia prisidėti NATO? Taip, gali ir turi tai daryti. Manau, kad tai bus vienas iš klausimų Varšuvoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

Teroras yra nusikaltimas, būtina naudoti adekvačias priemones kovoje su juo. Dejuoti apie žmogaus teises, verkšlenti jau seniai laikas praėjo, reikia ginti gyvybę. Tai yra tiek mūsų šalių narių, tiek aljanso pagrindinė užduotis“, – teigia D. Grybauskaitė.

Bendradarbiaus su Rusija, tačiau ne bet kokia kaina

Pasak NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojo Alexanderio Wershbow, Vakarai nori bendradarbiauti su Rusija kovoje prieš terorizmą, tačiau jiems kyla klausimas, ar Rusija pasirengusi kovoti su tais pačiais priešais.

„Sirijoje jos tikslas buvo labiau paremti Basharo al Assado režimą. Tačiau Rusija pati jaučia teroro grėsmę, tad tikiuosi, kad diplomatinis kontekstas mums padės suartinti pozicijas.

Neketinama leistis į jokias derybas. Rusija savo agresija pažeidė pagrindinius saugumo principus, tad net ir bendradarbiaudami kovoje su terorizmu mes nedarysime jokių nuolaidų savo sprendime dėl Krymo aneksijos“, – tikina A. Wershbow.

Savo ruožtu D. Grybauskaitė pažymi, kad pastarojo meto įvykiai negali užgožti kitų problemų, matomų Rusijos elgsenoje.

„Viena grėsmė negali būti parduodama mainais į kitų problemų nematymą. Norėčiau patikinti, kad mes neleisime, kad mūsų aktualijos būtų užgožtos, priminsime apie jas ir pasistengsime, kad mūsų regiono saugumas būtų užtikrintas visomis priemonėmis.

Bendradarbiauti kovoje prieš terorizmą esame pasirengę su tais, kurie iš tiesų tai daro, o ne su tais, kurie taip tik kalba“, – sako prezidentė.