"Žmonių apsisprendimą emigruoti lemia įvairios priežastys - pragyvenimo lygio skirtumai, švietimo kokybė, biurokratiniai korupciniai trukdžiai, socialinė savijauta ir daugelis kitų. Kol trypčiosime vietoje dėl esminių reformų, tol žmonės ieškos geresnio gyvenimo svetur. Žadėti pokyčiai turi būti greiti ir efektyvūs. Jų reikia visiems, taip pat ir norintiems grįžti", - teigia D. Grybauskaitė Prezidentės spaudos tarnybos atsiųstame komentare.

Kaip skelbta, pernai iš Lietuvos emigravo 50,3 tūkst. nuolatinių šalies gyventojų, o imigravo - 20,2 tūkst. žmonių. Statistikos departamento duomenimis, palyginti su 2015 m., emigrantų skaičius padidėjo 5,8 tūkst. (13 proc.), o imigrantų skaičius sumažėjo 2 tūkst. (8,9 proc.).

Lietuvai prognozuojamos neigiamos demografinės prognozės. "Eurostat" duomenimis, iki 2080 m. lietuvių liks tik 1,65 milijono. Kaip skelbia portalas DELFI, nepaisant prognozuojamo emigracijos mažėjimo, iki 2030 m. išliks didesnis nei 20 tūkstančių kasmetinis Lietuvos gyventojų skaičiaus dėl migracijos mažėjimas.