„Dėl SAM aplaidumo daugybei Lietuvos vaikų gyvybiškai svarbus gydymas tapo sunkiai prieinamas. Vaikams jo tenka laukti daugiau nei po pusmetį. Dėl to į prezidentę kreipėsi ir tėvai, ir nevyriausybinės organizacijos.

Vaiko raidos centre, kurio steigėjai yra SAM ir Vilniaus universitetas, kasmet gydoma iki 2000 vaikų, bet poreikis yra kur kas didesnis. Nuo 2013 m. rudens, kai įgriuvo šios gydymo įstaigos stogas, pagrindinis korpusas yra uždarytas. Vaikai ir darbuotojai priversti glaustis likusioje įstaigos dalyje apgailėtinomis sąlygomis. Pastaraisiais metais daugiau nei puse milijono eurų sumažėjo šios įstaigos biudžetas“ teigiama Prezidentūros išplatintame pranešime.

Kritikos SAM negaili ir D. Grybauskaitė.

„Vaiko raidos centro padėtis atspindi SAM požiūrį į vaikų ir paauglių sveikatos problemas. Ministerija neranda laiko pasirūpinti pažeidžiamiausiais vaikais. Jau daugiau nei metus jie gauna tik dalį reikiamo gydymo. Jeigu šie vaikai laiku sulauktų pagalbos, išvengtume daugelio tragedijų ir vaikų netekčių", - sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė ironizuoja, kad praėjusiais metais net 21 SAM tarnautojas rado laiko papildomai uždarbiauti europiniuose projektuose, jiems išmokėta 63 tūkst. eurų, tačiau ministerijai pritrūksta pastangų įsigilinti į realias sveikatos srities problemas.

Šalies vadovė pabrėžė, kad sveikatos apsaugos ministrės, dirbančios jau pusę metų, „apšilimo laikas jau pasibaigė“ ir laukiama konkrečių darbų - tikro rūpinimosi žmonių sveikata.

Prezidentūra tvirtina, esą „SAM neveiksnumas bado akis“ ne tik šiuo atveju: prieš metus ministerija buvo įsipareigojusi išspręsti Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės sąlygų pagerinimo klausimą, bet rezultatų dar nematyti.

A. Butkevičius užsimena apie permainas ministrės komandoje

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius tikina pasitikintis Prezidentės Dalios Grybauskaitės sukritikuota sveikatos apsaugos ministre Rimante Šalaševičiūte.

"Sveikatos apsaugos ministrė tikrai dirba labai atsakingai. Aišku, ji pasiruošusi pertvarkyti savo komandą - ji dalimi savo komandos yra nepatenkinta. Šįryt ministrė buvo pas mane ir mes apie tai kalbėjomės. Jai yra iškeltos didžiulės užduotys, ir aš manau, kad ji yra pasiruošusi visus planus įgyvendinti", - ketvirtadienį žiniasklaidai sakė A. Butkevičius

Premjeras gina SAM mundurą. Anot jo, infekcinės ligoninės projektavimo darbai galėjo būti pradėti tik Vilniaus miesto savivaldybei patvirtinus detalųjį planą, o tai įvyko tik praėjusių metų gruodžio pradžioje.

"Dabar, kai yra patvirtintas detalusis planas, faktiškai turi prasidėti projektavimo darbai. Drąsiai galiu teigti, kad, prasidėjus projektavimo darbams, statybos darbai turi būti paankstinti. Kažkodėl Santariškių ligoninės kolektyvas buvo pateikęs dar vieną raštą, kad gal būtų galima darbus pradėti įgyvendinti 2018 m. Tikrai ne - 2015 m. prasideda projektavimas, 2016 m. prasideda statyba. Peršokti kažkurio etapo neįmanoma, nes niekas neišduos statybos leidimo", - aiškino A. Butkevičius.

Ministrė žada greitus pokyčius

R. Šalaševičiūtė žurnalistams patvirtino, kad iki rugsėjo Vaiko raidos centras turėtų būti perkeltas į Pušyno kelią. Ten dabar vyksta vaikų reabilitacija, tačiau jų nėra daug, tad vaikai keliaus į Druskininkų „Saulutės“ sanatoriją.

Pirmiausia Sveikatos apsaugos ministerija turėtų tuos Pušyno kelyje esančius pastatus perimti iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Iš viso planuojama perimti 8 korpusus, 2016-iems metams yra numatytas finansavimas, kuris bus panaudotas 2-iejų korpusų renovacijai. Tai sudaro apie 3 mln. Lt investicijų. Kiti 6-i korpusai ir dabar yra naudojami, tad jiems reikalingas kosmetinis remontas.

Pušyno kelio pastatai užima apie 8 tūkst. kv. m, kai Vaiko raidos centras užima apie 1,2 tūkst. kv. m

„Visi sprendimai padaryti, Vyriausybei bus pateikti projektai, - kalbėjo ji. - Aš manau, kad rugsėjo 1 d. Vaiko raidos centras puikiai ir didesnėse patalpose negu šiandien turi, vykdys savo funkcijas.“

Anksčiau planuota, kad Vaiko raidos centras persikeltų į naują Santariškių pediatrijos korpusą, tačiau R. Šalaševičiūtė dėstė, kad šis korpusas bus mažesnis nei planuota: jo statyba sumažinta nuo 45 tūkst. kv. m iki 15 tūkst. kv. m ir Vaiko raidos centrui ten patalpos nenumatomos.

R. Šalaševičiūtė patvirtino, kad su Vaiko raidos centro perkėlimu yra susieta jos politinė atsakomybė.

Kalbėdama apie Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojus, kurie dirbo prie Europos Sąjungos projektų, ministrė komentavo, kad tokių darbuotojų yra 21-as.

„Tai daugiausiai susiję su finansiniu darbu ir E-sveikatos sistemos įdiegimu, kurį mes turime pradėti šiemet birželį“, - kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

Ji dėstė, kad tokia praktika turėtų būti keistina, bet dabar įstatymai tai leidžia, tai patvirtino ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.