„Iš vienos pusės, tai yra aiški desperacija, kadangi silpsta jėgos ir imamasi tokių veiksmų prieš žmones, kurie neapginti nuo tokių teroristinių veiksmų, naudojama taktika prieš civiliius, beginklius žmones, siekiant parodyti, kad terorizmas yra, kad jie nenugalėti. Kitą vertus, tai rodo problemos dydį. Akivaizdu, kad tai yra jau tam tikras šaknis įleidusi problema ir jos gydymas gali pareikalauti papildomų jėgų, vienybės europiniu ir pasauliniu lygiu. Be abejonės, kito kelio nėra norint nugalėti tą blogį“, - BNS penktadienį sakė ambasadorius.

Įvertinus visas aplinkybes, ambasadorius neabejoja, jog ketvirtadienį, per nacionalinę Prancūzijos šventę įvykdytos žudynės šalies kurorte yra teroristinis išpuolis.

„Neturėčiau jokių abejonių dėl teroristinio pobūdžio. Nes vis dėlto tokio žiaurumo planavimas, ir toks laikas (...), Bastilijos paėmimo šventė, o Paryžiuje nebuvo gero oro, daug žmonių jau nuo vakar vyko į Pietus, prasidėjo tas atostogų sezonas. Tas smūgis, be abejonės, yra tikslinis - kalbos nėra“, - BNS sakė ambasadorius.

„Tai yra tragiškas įvykis, nepaprastai gaila žuvusių nekaltų žmonių. Be abejo, Prancūzijos vidaus reikalų ministras, kiti pareigūnai, prezidentas sakė, kad grėsmės lygis yra didelis, šalis gyveno, negali sakyti, kad laukdama (išpuolių), bet įtampa šalyje jautėsi, buvo nepaprastoji padėtis, kuri pratęsta dar trims mėnesiams. Visi žmonės sukrėsti“, - pridūrė diplomatas.

Jis sako, jog kol kas ambasada neturi duomenų, kad per išpuolį galėjo nukentėti lietuviai, nuolat bendraujama su Prancūzijos tarnybomis.

Anot ambasadoriaus, po išpuolio trims mėnesiams pratęsta netrukus pasibaigti turėjusi nepaprastoji padėtis, greičiausiai bus paskelbtas gedulas.

„Sulaikyti (kariuomenės) rezervistai, kurie jau būtų išėję atostogų, dar didesnė dalis kariuomenės bus metama viešųjų vietų apsaugai. Be abejonės, bus visą dieną pasitarimai pas prezidentą, vyriausybėje, jėgos struktūrų vadovų pasitarimai - tai veikia pagal nustatytą planą, deja, tai jau ne pirmas kartas“, - apgailestavo ambasadorius.


Bent 84 žmonės žuvo Prancūzijos pietiniame pajūrio kurorte Nicoje, kur sunkvežimis buvo nukreiptas į minią, susirinkusią švęsti Bastilijos paėmimo dienos. Ši ataka buvo įvykdyta Prancūzijai tebegyvenant nepaprastosios padėties sąlygomis po džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) pernai lapkritį įvykdytų išpuolių Paryžiuje, nusinešusių 130 žmonių gyvybių. Policijos šaltinių duomenimis, sunkvežimyje rasti dokumentai, priklausantys 31 metų Prancūzijos ir Tuniso piliečiui.