Mažiau kaip po mėnesio priimsiantis Aljanso valstybių vadovus Velse, Davidas Cameronas aplankė NATO vadavietę, kur rengiami gynybos planai ir ragino atsakant į Rusijos agresyvų elgesį stiprinti NATO pajėgų buvimą rytinėse narėse.

Neįprastas vizitas – ne į NATO būstinę, bet į pagrindinę vadavietę Monse. Čia Aljansas atnaujina gynybos planus, siekdamas užtikrinti Lenkiją ir Baltijos šalis, kad po Krymo okupacijos sustiprintos oro, jūrų ir sausumos pajėgos liks ilgam. Jų viršininkas, vyriausiasis NATO pajėgų Europoje vadas Amerikos generolas Philipas Breedlove`as yra pareiškęs, kad Aljansas turėtų apsvarstyti nuolatinių pajėgų buvimą Rytų Europoje. Tiesa, žodžiai „nuolatinis buvimas“, atrodo, dar kelia alergiją kai kuriems NATO lyderiams, todėl jam ieškoma sinonimų, pavyzdžiui, „ilgalaikis“.

„NATO viršūnių susitikime turime sutarti, kaip išlaikysime tokį tvirtą buvimą Rytų Europoje ateinančiais mėnesiais. Remiu generolo Breedlove`o planus sustiprinti NATO vadavietę Lenkijoje, perkelti įrangos bei medžiagų sandėlius ir nustatyti pratybų grafiką, kuris aiškiai parodys, kad mūsų neišgąsdins agresyvus Rusijos elgesys“, – sako D. Cameronas.

Aljanso vadovas Andersas Foghas Rasmussenas teigia, kad viršūnių susitikimas rugsėjį Velse taps posūkio tašku.

„Atidžiai aiškinamės, kokių pajėgų mums reikia, kur jos turi būti dislokuotos, kaip greitai galėtų imtis atsako ir kaip jas galima sustiprinti. Peržiūrime gynybos planus, plėtojame naują pratybų grafiką ir svarstome, kaip sustiprinti NATO greitojo reagavimo pajėgas“, – dabartinę veiklą apibūdina NATO generalinis sekretorius.

D. Cameronas priduria, kad reikia NATO viršūnių susitikimą panaudoti tam, kad būtų užtikrinta, jog NATO pasirengusi nedelsdama atsakyti į bet kokią grėsmę bet kuriai sąjungininkei, net ir kai nėra daug laiko: „Tai turi daryti daugiašalės aukštos parengties pajėgos, kurios gali būti greitai dislokuojamos į bet kurią sąjungininkę, jaučiančią grėsmę.“

Velso susitikimo šeimininkas spaudžia NATO daryti daugiau.

Praėjusią savaitę D. Cameronas laišku kreipėsi į visų Aljanso šalių lyderius, kviesdamas sutarti dėl ilgalaikių priemonių, kad visos sąjungininkės būtų užtikrintos NATO gebėjimu atgrasyti bet kokią Rusijos agresiją.

Britanijos premjeras apkaltino neteisėtą Rusijos elgesį dėl to, kad ilgalaikis bendradarbiavimas tapo neįmanomas. Britų parlamentarai praėjusią savaitę paskelbė savo išvadas, kad NATO nepasirengęs atremti Rusijos puolimą, ir Baltijos šalys yra labiausiai pažeidžiamos.