Pareigūnų teigimu, „besiblaškantis ir nuoseklios pozicijos stokojantis ministras" Dailis Alfonsas Barakauskas jau ne pirmąkart pasiklysta savo valdomos institucijos labirintuose.

Lietuvos policijos pareigūnų profesinių sąjungų jungtinė atstovybė ir Policijos departamentas dar kovo pabaigoje patvirtino Lietuvos policijos šakos kolektyvinę sutartį.

„Deja, dėl netikėto ir neadekvataus Vidaus reikalų ministerijos įsikišimo į šį procesą iki šiol nepavyksta pasirašyti dokumento", - sakoma išplatintame pranešime spaudai.

Profesinės sąjungos pasakoja, jog tuo metu, kai vyko derybos su Policijos departamentu, ministerijai siūlyta dalyvauti – deleguoti savo atstovą. Ministerija tuomet atsisakė, o departamentui sutartį pateikus Vyriausybei staiga pateikė naujus siūlymus.

Pareigūnai pabrėžia, kad Vidaus reikalų ministerija net nėra sutarties šalis ar derybų dalyvė, todėl jos pretenzijos dėl sutarties projekte įtvirtintų nuostatų yra visiškai nepagrįstos.

„Nors Vidaus reikalų ministerija ir nėra derybų dalyvė, susitikome su ministerijos atstovais ir, pasitarę, pritarėme daugumai jų siūlymų, išskyrus vieną. Vidaus reikalų ministerija reikalauja atsisakyti projekte įtvirtintos nuostatos dėl papildomos garantijos profesinių sąjungų nariams būti pirmenybės teise paliktiems darbe mažinant darbuotojų skaičių. Tokia garantija įtvirtinta socialinės apsaugos ir darbo teisės aktuose ir jokiam įstatymui neprieštarauja, todėl kreipėmės į Vyriausybę dėl neteisėtų ir nepagrįstų siūlymų“, - aiškina profesinių sąjungų susivienijimo vadovas Vladimir Banel.

Rašte A. Butkevičiui profesinės sąjungos prašo suteikti įgaliojimus Policijos departamentui pasirašyti šalių suderintą projekto redakciją.

Priešingu atveju profesinės sąjungos vertins esamą padėtį kaip itin grubų kišimąsi į kolektyvinių derybų laisvę ir šalių bendradarbiavimą.

Profesinės sąjungos prašo ministro pirmininko atsižvelgti į pareigūnų problemas ir imtis reikiamų priemonių. Nesulaukę adekvačių sprendimų iš Vyriausybės ar Vidaus reikalų ministerijos atstovų, pareigūnai žada imtis protesto veiksmų.