„Kam laikyti vakcinas, jeigu jos jau yra prieinamos? Apskritai bet kokia sveikatos arba prevencinė paslauga turi būti prieinama ir priimtina. Jeigu prieinamumas pradžioje buvo ribotas dėl vakcinų trūkumo, dabar jo nėra, tai dabar labai svarbu, kad prieinamumo nemažintų kitos dirbtinės kliūtys kaip registracija, eilės, nepakankamas skiepijimo vietų kiekis“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Specialistas neatmetė, kad ilgainiui gali pradėti trukdyti ir žmonių požiūris į vakcinas.

„Jeigu jau bus pasiektas tas lygis, kad tie žmonės, kurie neabejoja ir nori skiepytis, šitą procedūrą gaus. O tie žmonės, kurie abejoja neis skiepytis“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Specialistas vylėsi, kad elektroninių sistemų trikdžių problema tik tam tikram laikui atgrasys dalį žmonių nuo skiepijimosi.

„Tie žmonės, kurie supranta, kodėl reikia šitos medicininės priemonės, ja ir naudosis, kai tik atsiras galimybė“, – sakė S. Čaplinskas.

Laidos pašnekovas kalbėjo, kad jau seniai yra žinoma, kad „esveikata yra luoša, ir taip greitai jos išgydyti nepavyksta“.

IT specialistai trauko pečiais ir juokiasi iš tokios situacijos, kad negalima to išspręsti“, – pasakojo S. Čaplinskas.

Kolektyvinis imunitetas – ne viska apimanti išeitis

Specialisto įsitikinimu, yra klaidinga galvoti, kad šitą pandemiją galima išspręsti sukūrus kolektyvinį imunitetą.

„Kolektyvinis imunitetas yra tik dalis sulaikymo strategijos. Reikia galvoti, kaip sulaikyti virusą, nes kolektyvinio imuniteto šį rudenį arba šią žiemą tikrai nepavyks sukurti“, – sakė S. Čaplinskas.

Laidos pašnekovo teigimu, net, jeigu bus paskiepyta 70 proc. suaugusių žmonių, visos populiacijos tokiu procentu tikrai nepavyks paskiepyti.

„Dar daugiau, net, jeigu paskiepysime 70 proc. Lietuvos populiacijos, tai Europos arba pasaulio populiacijos tiek taip greitai nebus pasiekta. Reiškia, kolektyvinis imunitetas dar tikrai nebus pasiektas“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Pasak specialisto, sulaikymo strategija apima visas kitas priemones šalia masinės vakcinacijos, kuri yra vienas pagrindinių ginklų prieš virusą.

„Dabar vakcinavimo greitis yra ypač svarbus, bet šalia yra labai svarbu ir diagnostika – jos prieinamumas, greitis, ir kitos priemonės, kad mes patys saugotume vieni kitus“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)