Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo, deklaracijos nepateikimo bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pateikti buvusiam Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generaliniam direktoriui Mindaugui Balčiūnui.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir prokuratūros pareigūnai kaltinimus pateikė ir juridiniam asmeniui – LKF.

Prieš teismą taip pat stojo buvęs Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius, jo padėjėjas Darius Simėnas, Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro viešbutyje dirbantis Bronislavas Pliavga, Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka, LKF atstovės Rasa Liuimienė ir Ramutė Alvyrutė Čižauskaitė, viešbučio „Romantic“ vadovė Dalia Kuklierienė.

Papirkimu kaltinama D. Kuklierienė jau nuteista kitose dviejose bylose.

Tyrimą šioje byloje atlikę pareigūnai įtaria, nuo 2010 m. balandžio iki 2010 m. rugsėjo mėnesio, piktnaudžiaudjanttarnybine padėtimi, klastojant dokumentus, buvo užvaldytas svetimas didelės vertės turtas, priklausantis Panevėžio miesto savivaldybei.

Kaltinimuose nurodyta, kad šio turto vertė – 686 tūkst. 978,68 Eur. Būtent tokiai sumai ir yra pareikštas ieškinys, dėl to yra areštuotas M. Balčiūno turtas.

Trijų teisėjų kolegijai atvertus baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad į posėdį dėl užimtumo kitose bylose neatvyko du advokatai, todėl nagrinėjimą teko atidėti. Bet viešbučio „Romantic“ vadovė D. Kuklierienė, kuri kaltinama papirkimu, sulaukė gerų naujienų – valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Aurelija Gališanskytė teismo paprašė verslininkei nutraukti bylą, nes suėjo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminas.

Prašymą nutraukti bylą teismo iš anksto buvo raštu paprašiusi ir pati D. Kuklierienė, ir jos advokatas Algimantas Kliunka, pažymėję, kad senaties terminas suėjo birželio 5 d. Ar šis prašymas bus patenkintas, teisėjų kolegijos pirmininkė Aušra Valinskienė žada paskelbti liepos 11 d.

Tačiau bylą iš esmės teisėjai žada pradėti nagrinėti tik rudenį – kitas posėdis suplanuotas rugsėjo 12 d.

Vienas pagrindinių kaltinamųjų LKF byloje M. Balčiūnas po teismo posėdžio žurnalistams sakė, kad neabejoja, jog ir jis, ir kiti kaltinamieji bus išteisinti.

„Mes organizavome čempionatą, šešios savivaldybės Vyriausybės sprendimu įsipareigojo skirti pinigus ir juos skyrė čempionato organizavimui – Panevėžio kontraktas buvo šiek tiek kitoks, nes mes turėjome investuoti į viešbutį, ten planavome penkerių metų veiklą, visi matėme, buvome, girdėjome, tik prokurorė kažkodėl tai praleido“, – sakė jis.

M. Balčiūnas prisipažino, kad buvo labai nustebęs, kai atvykęs į Vilniaus apygardos teismą pamatė ikiteisminį tyrimą atlikusią prokurorę – esą dėl vilkinto tyrimo jai buvo skirta nuobauda bei pažemintas kvalifikacinis rangas.

„Buvau nustebęs šiandien pamatęs ją, nes visų pirma tai ir Generalinės prokuratūros sprendimų negerbimas – kaip žinote, iš jos byla buvo atimta, jai pažemintas kvalifikacinis rangas už šios bylos vykdymą, skirtas griežtas papeikimas, tai buvo padaryta praėjusių metų spalio 20 d., nuo tos dienos byla nėra nė kiek paėjusi į priekį, – sakė M. Balčiūnas. – Situacija yra komiška, labai nesmagu už tuos žmones, kurie labai nuoširdžiai dirbo, įdėjo labai daug pastangų, kad krepšinio čempionatas įvyktų. Šiandien dėl visiškai absurdiškų kaltinimų jie yra priversti varstyti teismo duris.

Bet yra ir kuo pasidžiaugti šiame procese – tai ir gyvenimo mokykla, bet ir tiesa aiškėja kiekvieną dieną. Ši byla tęsis ilgai, mums, kaltinamiesiems, tikrai nėra ko bijoti, šiuo momentu labiausiai turėtų jaudintis bylos iniciatorė, nes jos darbą jau įvertino jos vadovai, dabar belieka, kad bendrą sprendimą priimtų teisėjai. Tai, aišku, nebus greitas sprendimas, tačiau aš esu visiškai ramus.“

M. Balčiūnas patikino, kad jokio kyšio iš verslininkės D. Kuklierienės negavo, o televizorius, apie kurį kalbėjo prokurorai, buvo atvežtas į federaciją tik parodti, kokie bus viešbučio svečių kambariuose.