„Jų moterys yra laikomos namuose, nes dažnai nėščios. Jie mielai dauginasi, o mes pašalpomis mokame už jų vaikus. Vietos mūsų kultūrai tiesiog kiekybiškai nebeliks. Nes Koranas konkrečiai moko, kokia turi būti gyvenimo tvarka ir prasmė bei aiškiai nurodo, kokių rezultatų tikėtis iš tokios ideologijos. Tie rezultatai primena viduramžius. Ir šitaip jau gyvena kas penktas žmogus planetoje“, - būtent tokį vaizdą nupiešė vienas budizmo lyderių, garsėjantis savo kritika islamui, o Alachą vadinantis „siaubingu Dievu“.

Kaip skelbia užsienio spauda, kadaise profesionaliu boksininku buvęs O. Nydahlas dažnai savo paskaitose mėto juokelius sekso tema ir laido politiškai nekorektiškas frazes. Šokinėjimo su uždelstiniu parašiuto išsiskleidimu aistruolis bei greitų motociklų gerbėjas O. Nydahlas 2003 m. per savo 88 šuolį patyrė rimtą traumą, kai bandė nusileisti lotoso poza.

Budizmo lama teigia besistengiantis kasdien apžvelgti laikraščio „Herald Tribune“ puslapius bei visad jame atkreipiantis dėmesį į gimstamumo ir musulmonų imigracijos rodiklius.

Kita vertus, džiaugėsi O.Nydahlas, jog Lietuvoje „moterų, atrodančių kaip palapinės“ gatvėje dar nesutiksi.

Lietuvoje viešintis ir trečiadienį Kaune apsilankęs garsus 67-erių metų vyras, pasaulyje įkūręs per 600 budizmo centrų, ketvirtadienio vakarą pakvietė besidominčius šiuolaikiniu budizmu vilniečius į paskaitą. Ir jos metu patogiai įsitaisęs raudonoje kanapoje Tibeto kultūros populiarintojas charizmatiškai dalijo patarimus, kaip pagerinti savo gyvenimą. Vienas pagrindinių – „prisiimk atsakomybę už viską, kas vyksta tavo gyvenime“. O kiek vėliau, tiesiog asketiškai dekoruotoje scenoje užkrimtęs sausainių su arbata, budizmo mokytojas kvietė savo priešams linkėti sėkmės ir konstatavo, kad kančią savo pasaulėlyje prisiimame patys. Kaip tik tokia filosofija vadovaujasi lamos O. Nydahlo propaguojama Karma Kagyu budizmo mokykla.

Susirinkusiems lankytojams svečias, nestokojantis charizmos, entuziastingai dėstė budizmo teiginius, atsakinėjo į klausimus bei atskleidė šios tikybos praktines subtilybes. Daną mokyti budizmo 1972 m. įgaliojo garsus Tibeto budizmo meistras XVI Gjalva Karmapa. Vėliau O.Nydahlui suteiktas lamos titulas.

Po ilgų teorinių svarstymų, mokytojas publiką pakvietė bendrai meditacijai, kartojo mantras, o renginio pabaigoje teikė palaiminimą ir atminimo suvenyrus. Laimindamas vilniečius lama glostė galvas metaliniu medaliu. Publikai besiskirstant norintieji buvo pakviesti į vieną sostinės barą, kur galėjo pabendrauti su dvasiniu lyderiu kiek laisvesnėje aplinkoje.