Ir nors aiškinama, jog kiaušinių brangimo priežastis yra erdvesni lietuviški narvai vištoms, neva didinantys produkcijos savikainą, TV3 laidoje „Savaitės komentarai“ iškelta versija, jog tikroji priežastis tėra stiprių prekybininkų noras pasipildyti kišenes.

Europos Sąjungoje įsigaliojo reikalavimas vištas paukštynuose laikyti „oriau“, ribojamas viename narve laikomų vištų kiekis. Lietuviai suskubo reikalavimui paklusti, o štai kaimynai latviai ir lenkai neskuba, jų vištos, kaip ir anksčiau, gyvena ankštai, bet už tai deda pigesnius kiaušinius. Dėl to lietuviški kiaušiniai daugiausiai eksportuojami ir vietos rinkoje, sumažėjusios konkurencijos sąlygomis, parduodamas tik jų likutis.

Didžiausią uždarbį iš pabrangusių kiaušinių susišluos milijonierius Tautvydas Barštys – jis vasarą nusipirko bankrutuojantį „Vievio paukštyną“, Lietuvoje parduodantį daugiausiai kiaušinių. Tiesa, pats verslininkas primena, kad pirko bankrutavusią įmonę, todėl, kad atsipirktų investicijos, kiaušinius dar ilgai teks pardavinėti brangiai.

„Kad atstatytume normalią įmonės funkcinę veiklą, tie kiaušinai turėtų dar brangti iki 35-40 centų. Kainą nustatinėja rinka“, - sakė verslininkas.

Nors oficialiai rinka Lietuvoje yra laisva, joje kainas diktuoja monopolininkai, dėl kurių sprendimų praėjusiais metais brango cukrus, o šiemet – kiaušiniai, teigė laidos vedėja. „Kai nėra sveikos konkurencijos, o rinką prižiūrinčios institucijos yra neįgalios, tuomet gamintojai ir pardavėjai diktuoja savo sąlygas: kai nori – pabrangina kiaušinius, kai nori – cukrų, o prekybininkai taip pat visus kainų šuolius iškart krauna vartotojams ant pečių“, - sakė laidos žurnalistė.