"Premjerui reikia kaip reikiant padidinti savo reitingą partijos viduje, kad jis išliktų pirmuoju, ir tam pasirenkamos temos, be abejo, aktualios visuomenėje, bet labai spekuliatyviai, neteisingai, klaidingai pateikiant faktus. Man keista, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė įsijungė į palaikymo kampaniją ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui tam, kad jis išliktų pirmuoju konservatorių partijos sąraše", - žurnalistams antradienį sakė A.Zuokas.

"Mes tikrai džiaugiamės prezidentės dėmesiu tokiai temai, kaip šiluma, bet vėlgi norint išspręsti klausimus, vis dėlto reikėtų vadovautis faktais, o ne emocijomis", - kalbėjo meras.

A.Zuokas lygino kitų didžiųjų miestų šilumos ūkių ir vidutinių sąskaitų duomenis ir teigė, jog Vilniuje jie - ne prasčiausi.

"Tie rodikliai rodo, kad Vilniaus mieste šilumos suvartojimas ir pardavimas, lyginant lapkritį, spalį - 2010 ir 2011 metų - yra pats geriausias Lietuvoje tarp didžiųjų miestų šilumos ūkių, išskyrus Kauną, kurio dar neturime tikslių duomenų", - kalbėjo A.Zuokas.

"Visos kalbos, kad Vilniaus mieste buvo padidėjęs šilumos suvartojimas, yra netiesa, ir politikų interpretacija ir melas", - kalbėjo sostinės meras. A.Zuokas pakartojo, jog nebūtų prieš, jei miesto šilumos ūkis būtų perduotas valstybės įmonei.

Anot jo, "Lietuva tam tikra prasme yra konservatorių lyderių įkaitė, nes konservatorių lyderiai diskutuoja, kas bus pirmasis sąraše – ar ponas A.Kubilius, ar ponia I.Degutienė".

Prezidentė D.Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad Vilniaus miesto šilumos ūkyje piktnaudžiaujama monopoline padėtimi, perkant reklamą mėginama užčiaupti žiniasklaidą, o didelė dalis atsakomybės dėl sostinėje susidariusios padėties krenta ant savivaldybės pečių.

"Matome piktnaudžiavimą Vilniuje monopoline padėtimi, "Icor" grupės interesus, kurie atvirai dominuoja ir demonstruoja nepagarbą savo piliečiams, politizavimą, ir matome oligarchinius požymius", - sakė ji.

"Toks atviras spaudimas tiek žiniasklaidai, tiek politikams, tiek arogancija, su kuria "Vilniaus energija" kalba su žmonėmis, rodo, kad šioje savivaldybės prižiūrimoje sferoje yra daug problemų ir, be jokios abejonės, savivaldos politikų atsakomybė čia yra didžiulė", - tvirtino D.Grybauskaitė.

Visuomenėje kilus diskusijoms dėl Vilniuje lapkritį smarkiai išaugusių sąskaitų už šilumą, sostinės vadovai anksčiau teigė, kad didesnes nei įprastai šilumos sąskaitas sostinėje pernai lapkritį lėmė pabrangusi šiluma, didesnis apskaitytų dienų skaičius, taip pat oro sąlygos. Miesto vadovai negalėjo paaiškinti, kodėl šilumos suvartojimas padidėjo 507-iuose miesto daugiabučiuose, kur jis išaugo daugiau nei 10 proc. ir teigė, jog dėl to Vilniaus savivaldybė kreipsis į Energetikos inspekciją.

Kainų komisijos duomenimis, brangiausiai už šilumą sausį mokėjo Prienų, Pakruojo ir Biržų vartotojai - atitinkamai 34,3, 33,72 ir 33,16 cento už kilovatvalandę (kWh). Brangiai už šilumą taip pat moka Joniškis, Alytus, Anykščiai, Trakai, Druskininkai, Kaunas ir Šalčininkai, kur kaina svyruoja nuo 31,44 iki 34,30 cento už kWh. Dešimties brangiausių miestų katilinėse, išskyrus Biržus, deginamos vien dujos arba jos sudaro didžiąją kuro dalį. Vilnius bei Klaipėda patenka į sąrašo vidurį - didmiesčių gyventojai sausį mokėjo atitinkamai 29,23 cento už kWh ir cento už 26,84 cento už kWh.