Spaudos konferencijoje trečiadienį A. Saudargas komentavo šios savaitės pradžioje įvykusią "naujosios politikos" konferenciją, kurioje Centro sąjungos, Naujosios sąjungos (socialliberalų), Lietuvos liberalų sąjungos bei Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos atstovai diskutavo apie šios besiformuojančios politinės srovės perspektyvas.

Savo kalboje socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas palygino valdžion ateisiančių politikų laukiančius darbus su antikos pusdievio Heraklio žygdarbiu - karaliaus Augėjo arklidžių išmėžimu.

"Nesu mitologijos specialistas, bet specialiai vakar pasidomėjau. Šis žygis Herakliui buvo neužskaitytas. Jis žygių padarė 12, o turėjo padaryti dešimt, du buvo neužskaityti. Šis buvo neužskaitytas todėl, kad Heraklis dirbo už užmokestį, už dešimt procentų Augėjo bandos", sakė A. Saudargas.

"Antras punktas - netgi to užmokesčio Heraklis negavo, kadangi turėjo šeimininką, ne savo valia dirbo, o dirbo karaliaus Euristėjo įsakymu. Ir trečias dalykas - apskritai, mėždamas arklides, Heraklis nepersistengė. Heraklis skyles sienoje išgręžė ir užpylė tas arklides nežinomos kilmės vandenimis", sakė A. Saudargas.

A. Saudargas priminė ir vieną liberalų lyderio Rolando Pakso kalbos citatų.

"Žmogaus, o ne valstybės turėtų būti daugiau", jis cituoja Abraomą Linkolną. Labai iškili citata. Siūlyčiau prisiminti visiems. "Jei sykį apgauni savo bendrapiliečius, jų pasitikėjimo ir pagarbos niekada nebeatgausi. Gali apgaudinėti tam tikrus žmones visą laiką, gali apgaudinėti visus žmones tam tikrą laiką, bet negali visų žmonių visą laiką", toliau citavo A. Linkolną A. Saudargas.

"Ar nenorėtų ponas Rolandas Paksas susimąstyti, ar jis taip jau visiškai neapgavo žmonių savo garsiajame pranešime dėl "Williams"?", retoriškai klausė A. Saudargas.

A. Saudargas teigė dėl "naujosios politikos" įžvelgiąs nemažai prieštaravimų.

Anot jo, "rėmėjai, kurie rėmė A. Paulauską prezidento rinkimuose, buvo kitoje pusėje negu liberalizmo idėjas priskyręs "naujai politikai" respublikos prezidentas".

"Pono Paulausko rėmėjai buvo tie, kurie rėmė prezidentą Brazauską, tai antivakarietiškos nuotaikos, tai antiliberalistinės nuotaikos. Pono Pakso rėmėjai iš kur atsirado? Jis buvo vienas konservatorių lyderių, perėjo į LLS, atsinešdamas savo garsiame TV paskelbime antivakarietiškas ir antiliberalias nuotaikas", samprotavo A. Saudargas.

Anot jo, "tai gilus prieštaravimas rimtai politinei jėgai, nes jų rėmėjai yra kitų nuotaikų, jų ideologija yra kita".

A. Saudargas taip pat analizavo prezidento Valdo Adamkaus vaidmenį "naujojoje politikoje". V. Adamkus, savo metiniame pranešime pirmasis pavartojęs "naujosios politikos" sąvoką, globojo neseniai įvykusią "naujosios politikos" išpažinėjų konferenciją.

Pasak A. Saudargo, remiantis Konstitucija, prezidentas nutraukia savo veiklą partijose ir politinėse organizacijose iki prezidento rinkimų kampanijos pradžios.

"Be abejo, jokiu būdu aš neapeliuoju, kad prezidentas ką nors ne taip daro, ne pagal Konstituciją. Konstitucijos dvasia sako, kad prezidentas nebūtinai depolitizuojasi, bet negali aktyviai veikti iki prezidento rinkimų kampanijos pradžios. Bet per tą laikotarpį, Seimo rinkimai būtų ar nebūtų, jis turėtų tą veiklą nutraukti", sakė A. Saudargas.

Anot jo, V. Adamkus vis dėlto "ima vieną dalį (partijų) ir jas globoja".

"(Tai) nėra labai aišku ir nuoširdu. Tarytum ir remia, ir visi tą paramą jaučia, bet formaliai tarytum išlieka teisus. Atrodo, tokie dalykai verčia susimąstyti", sakė A. Saudargas.