Savivaldybė skelbia, kad nuo gruodžio 11 d. administracija pradėjo darbą nauja struktūra. Vadovių teigimu, rugpjūtį rajono taryba priėmė sudėtingą, tačiau reikalingą sprendimą. „Reorganizacijos tikslas – suderinti iki šiol išblaškytas ir neretai dubliuotas funkcijas specialistams, efektyviau naudoti žmogiškuosius resursus. Nauja struktūra atvers galimybių sutelkti jėgas atlikti svarbiausius darbus – sutvarkyti kelius, atnaujinti gatvių apšvietimą, sutvarkyti daugiabučių kiemus, atliekų tvarkymą ir kt“, – rašoma savivaldybės tinklalapyje.

Užkliuvo, nes yra socialdemokratas?

„Aš nepatikau, nes esu kitoje partijoje“, – DELFI tvirtino socialdemokratas Petras Opanovičius, iš darbo atleistas likus metams iki pensijos. Agronomo išsilavinimą turintis P. Opanavičius prieš 8 metus atėjo į savivaldybę vykdyti vandentvarkos projekto už 15 mln. litų. Projektui pasibaigus, rūpinosi daugiabučių namų renovacija.

P. Opanovičiui apmaudu, kad buvo atleistas iš pareigų taip ir nesužinojęs, už ką. „Prieš keturis mėnesius buvau įspėtas apie atleidimą, nes naikinama mano pareigybė – Infrastruktūros skyriaus vyriausiojo specialisto. Praėjusią savaitę buvau pakviestas į kadrų skyrių, kur įteikė pranešimą, kad esu atleidžiamas. Nei administracijos direktorė, nei merė nepakvietė, nepasiūlė jokio darbo. Aš esu socialdemokratų partijos narys, turiu savo nuomonę, nesu susipykęs nei su direktore, nei su mere, jokio konflikto nebuvo, net nepasakė ačiū už įvykdytus projektus“, – kalbėjo vyras. Jo įsitikinimu, merei nereikia protaujančių žmonių.

P. Opanovičius gavo keturių atlyginimų dydžio išeitinę kompensaciją ir sakė neabejojantis, kad su savo kvalifikacija darbą ras. Tačiau jis ketina kreiptis į teismą dėl neteisėto atleidimo. „Pas mus rajone nėra darbų absoliučiai, nes nėra pramonės“, – kalbėjo pašnekovas. Jo žiniomis, iš darbo atleistos dvi šeimos.

Įdarbins rinkėjus?

„19 metų išdirbau savivaldybėje, jokių nusižengimų ar įspėjimų neturėjau, kadencijos keitėsi, buvo auditai, niekam neužkliuvau. Dirbau su šalpos išmokomis, senoliais ir neįgaliaisiais, šios funkcijos išliko. Praėjusį pirmadienį gavau pranešimą, kad mano pareigybė naikinama ir aš atleidžiama iš darbo“, – pasakoja Lionė Sargelienė.

Socialinės paramos ir sveikatos skyriuje dirbusi moteris atkreipia dėmesį, kad pašalpos ir toliau bus skaičiuojamos bei skirstomos. Tą iki šiol atlikdavo keturi vyresnieji specialistai, tačiau trys skyriaus specialistai atleisti – liko vienas. „Bylų niekam neperdaviau, niekas iš manęs neperėmė darbo. Aš suprantu, kad vyksta susidorojimas, niekas man neįvardijo, kodėl esu atleidžiama“, – dėstė L. Sargelienė. Jos aiškinimu, keičiasi tik skyriaus pavadinimas – prie Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus prijungiamas Vaiko teisių skyrius.

Paskutinę darbo dieną L. Sargelienė dirbo iki 17 val. – priiminėjo gyventojų prašymus. Niekas iš valdžios neatėjo pašnekėti, paaiškinti atleidimo motyvų.

„Gavome kalėdines dovanas“, – liūdnai juokavo moteris, nežinanti, kaip reikės rajone rasti darbą. „Labai skaudu ir sveikatos kainuoja, tikėjomės, kad kažką pasiūlys, juk turiu universitetinį išsilavinimą, mano funkcijos išliko, tačiau darbo neatsirado. Tikrai nebetylėsiu“, – graudinosi moteris. Pagalbos ji sakė nesulaukusi ir Darbo inspekcijoje.

L. Sargelienės teigimu, viskas prasidėjo mere tapus Ž. Pinskuvienei. „Ji per rinkimus labai daug kam žadėjo užimti vietas, važinėjo ir skelbė, kad rinkėjai bus įdarbinti“, – sakė L. Sargelienė.

Pašnekovės žiniomis, iš jos buvusio skyriaus atleista keletas socialinių darbuotojų, vienai moteriai su universitetiniu išsilavinimu pasiūlytas valytojos darbas, o jos vietoje įdarbinta tik vidurinį išsilavinimą turinti moteris.

Ž. Pinskuvienė: šeimų klanai buvo užvaldę savivaldybę

Praėjusį ketvirtadienį atleidžiami tarnautojai, paskutinį kartą išeidami iš savo jau buvusios darbovietės, uždegė po žvakutę. Žiniasklaidai išplatintame pranešime skelbta, kad žvakutės uždegtos už mirusią demokratiją Širvintų rajone.

akcija Širvintų rajono savivaldybėje, „Krašto naujienų“ nuotr.

„Laidotuvių žvakutes, kiek žinau, žmonės degina kapinėse, aš tai priimu kaip tiesioginį gąsdinimą, tiesioginį grasinimą susidoroti su manimi“, - DELFI sakė Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė.

„Naująją savivaldybės struktūrą tvirtino ne meras, o taryba – jei taryba tokį sprendimą priėmė, vadinasi, tai reikalinga. Kitas vienas svarbesnių dalykų – jei Širvintų rajone beveik 70 proc. žmonių manimi patikėjo, aš kalbėjau apie pokyčius, jie yra reikalingi ir turi būti vykdomi. Šiandien asfaltuojami keliai, tiesiami šaligatviai, kas daug metų nebuvo daroma. Man tai pavyksta padaryti su gera, stipria komanda, biurokratinis aparatas nėra pagrindinis dalykas – jis buvo stipriai išpūstas“, – reorganizacijos būtinybę aiškino Ž. Pinskuvienė.

Merės svarstymu, kažkas dėl to pyksta, mat šeimos narių klanai buvo užvaldę savivaldybę, jauniems išsilavinusiems specialistams nebuvo jokios galimybės dirbti savivaldybėje.

Ž. Pinskuvienės teigimu, savivaldybėje sumažintas valstybės tarnautojų, dirbusių pagal darbo sutartį, kiekis. Tačiau kiek konkrečiai žmonių neteko darbo, merė pasakyti negalėjo – Ž. Pinskuvienės teigimu, tiksliau į tai galėtų atsakyti administracijos direktorė.

„Struktūros pakeitimas privalėjo būti, manau, tai duos tiesioginę naudą rajono žmonėms, o kuo daugiau biurokratų, vedėjų, tuo sunkiau žmonėms išspręsti savo klausimus ir problemas, todėl žmonės gal ir negaudavo atsakymų po pusę metų ar trejus metus. Optimizavus, sutvarkius, sudėliojus konkrečias atsakomybės ribas tikimasi atsakymus į žmonių klausimus pateikti per 10, o ne per 30 dienų“, – reformos nauda neabejoja Ž. Pinskuvienė.

Širvintų savivaldybės administracijos direktore dirba Ingrida Baltušytė-Četrauskienė. Ji – Darbo partijos Širvintų skyriaus pirmininkė.

Opozicija: pertvarka – susidorojimo planas

Vis dėlto deklaruojami geri norai neįtikina rajono tarybos opozicijos. „Problema yra. Opozicijos manymu, tą sakiau ir posėdžio metu, pertvarka – susidorojimo planas“, – rėžia tarybos narė, opozicinei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausanti Elena Davidavičienė.

Jos aiškinimu, tarybos sprendimu buvo keičiami tik skyrių pavadinimai. Esą jei vadovybė būtų galvojusi, kaip efektyviau valdyti, būtų pateikusi siūlymą argumentuotai – pristačiusi funkcijų išdėstymą ir išaiškinimą. To padaryta nebuvo.

„Netgi tokie pažeidimai kaip Vaiko teisių apsaugos skyrius – Vyriausybės atstovas raštu informavo, kad jis būtų tiesiogiai pavaldus administracijos direktoriui, tačiau Širvintų savivaldybei tai negalioja. Ir daug tokių dalykų galiu vardinti. Mes tarybos posėdžio metu tai sakėme“, – aiškina E. Davidavičienė.

akcija Širvintų rajono savivaldybėje, „Krašto naujienų“ nuotr.

E. Davidavičienės teigimu, atleisti kompetentingi, jokių nuobaudų neturėję žmonės, kai kurie jų atleidimo lapelius gavo likus trims dienoms iki atleidimo, penkios minutės iki darbo pabaigos. Be to, pastebi politikė, kai kurios pareigybės naikinamos, tačiau šių pareigybių funkcijos bus ir toliau vykdomos.

Jos žiniomis, pertvarka palietė du trečdalius savivaldybės darbuotojų, o iš viso atleisti 25 žmonės. E. Davidavičienės žiniomis, Architektūros skyriui pasiūlyta vadovauti ilgametei Socialinės paramos skyriaus vedėjai, o ilgametė Architektūros skyriaus vedėja, profesionali architektė su kvalifikaciniais pažymėjimais ir patirtimi, pažeminta pareigose, keliomis kategorijomis sumažintas jos atlyginimas.

Prieš Ž. Pinskuvienę sukilo ir gydytojai

Pirmadienį viešą laišką išplatino Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojai. Kaip teigiama laiške, Širvintų rajono gyventojai gali likti be kokybiškai funkcionuojančių gydymo įstaigų dėl nekompetentingo Širvintų rajono vadovybės elgesio.

„Ketinama sujungti pelningai veikiančią gydymo įstaigą su veikiančia nuostolingai, supriešinami gydymo įstaigų darbuotojai ir rajono gyventojai, tikslingai siekiama įstaigų vadoves pašalinti iš pareigų, nes šios nepriklauso Darbo partijai“, – rašoma laiške.

Anot laiško autorių, Širvintų ligoninės skolas norima padengti Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro sąskaita. Teigiama, kad Širvintų ligoninė sukaupusi per 100 tūkst. eurų įsiskolinimą, tuo metu Sveikatos priežiūros centras dirba pelningai.

„Sujungus įstaigas, nukentėtų abiejose įstaigose dirbantys darbuotojai, nes sukauptas skolas tektų padengti jų atlyginimų sąskaita. Sujungimas planuojamas skubotai, gydymo įstaigų darbuotojai ir administracija nėra tinkamai informuoti, todėl darbuotojai sunerimę, įsižeidę dėl nepagarbaus požiūrio ir elgesio nukreipto į juos ir yra netekę motyvacijos. Todėl dalis gydytojų ir bendrosios praktikos slaugytojų aktyviai mąsto apie galimybę išvykti dirbti į užsienį“, – skelbiama gydytojų laiške.

DELFI primena, kad Ž. Pinskuvienė rajono mere išrinkta birželį per pakartotinius rinkimus. Už Ž. Pinskuvienę balsavo 67,17 proc. rinkėjų, jos konkurentas socialdemokratas Andrius Jozonis gavo 11,99 proc. balsų. Rinkimai iš naujo surengti, nes kovą Vyriausioji rinkimų komisija dėl šiurkščių pažeidimų panaikino Širvintų rajono mero rinkimų rezultatus.