2003 metų gruodžio 24 dieną Šiauliuose, Tilžės ir Vilniaus gatvių sankirtoje, per valstybės pripažintos žydų religinės bendruomenės "Chassidie Chabad Lubavich" Didžiosios Menoros uždegimo ceremoniją grupė vyriškių demonstravo plakatus ir vėliavas, kurių užrašų turinys skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti žmonių grupę - žydus. Taip pat jie skandavo diskriminacinio pobūdžio skanduotes.

Kaltinimai kurstymu prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę bei trukdymu atlikti religines apeigas ar religines iškilmes pareikšti šiauliečiams - 22 metų Laurui Butkui, 29 metų Andriui Račkauskui, 32 metų M.Murzai, 47 metų Žilvinui Razminui, 43 metų Sigitui Danilai ir jo bendraamžiui Sauleniui Rimkevičiui bei 65 metų Jonui Vytautui Jukniui.

A.Račkauskas taip pat, kaip ir M.Murza, yra tarybos narys.

Teismas antradienį posėdyje apklausė policininką, kuris budėjo Didžiosios Menoros uždegimo vietoje ir moterį, atsitiktinai tuo metu važiavusi pro šalį. Liudytojai teigė dabar mažai ką pameną apie dvejų metų senumo įvykius. Toliau bylą teismas tęs kovo viduryje.

Žydų religinė bendruomenė iš Šiaulių miesto savivaldybės administracijos buvo gavusi leidimą surengti Didžiosios Menoros uždegimo ceremoniją.

Savivaldybės tarybos nariai M.Murza bei A.Račkauskas dar kaltinami pernai balandžio 10 dieną Šiaulių miesto savivaldybės salėje Lietuvos nacionaldemokratų partijos organizuotame renginyje viešai perskaitę parengtą Vieningosios nacionaldarbininkų partijos steigiamąją deklaraciją, kurios turinys skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti žydus. Kitą dieną šią deklaracija jiedu patalpino internetiniame tinklapyje.

Baudžiamasis įstatymas numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas necenzūriniais žodžiais, įžūliais veiksmais, grasinimais, patyčiomis ar kitais nepadoriais veiksmais sutrikdė valstybės pripažintos religinės bendruomenės ar bendrijos pamaldas ar kitas apeigas arba iškilmes, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

M.Murza neseniai ketino pasikeisti pavardę.

Tačiau Teisingumo ministerija neleido radikalui pasikeisti Murzos pavardės į Gervaldo tol, kol teisme nebaigtos nagrinėti bylos dėl antisemitizmo kurstymo.