„Mes pasirinkome Kauno „Žalgirį“, nes esame kauniečiai, todėl ši komanda mums yra vertybė. Tikimės, kad Lietuvos čempionai ir toliau rodys gerus rezultatus krepšinio aikštelėje. Tai, ką duosime mes, Kauno „Žalgiris“ grąžins pergalėmis, kurios mums bus pats didžiausias atlygis“, - krepšinio klubo „Žalgiris“ tinklapyje cituojamas A.R.

Šiek tiek daugiau nei prieš metus įkurta A.R. vadovaujama bendrovė „Investicinės idėjos“ suklestėjo taip, kad gali remti bene brangiausią šalyje sporto šaką, o Kauno teisėsauga aiškinasi, ar ji neužvaldė svetimo turto, sudarydama sandorį.

DELFI Kauno policijoje pasidomėjus, dėl kokių aplinkybių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, pareigūnai geriau prisiminė ne su „Investicinėmis idėjomis“ susijusį tyrimą, bet prieš porą metų narpliotus dabartinio bendrovės vadovo A.R. nusižengimus įstatymams. Tyrimas turėjo net skambų pavadinimą – Šilainių poliklinikos byla.

Pavogęs antspaudą padirbo dokumentus

2003 metais vos antrą dešimtį perkopęs jaunuolis A.R. liepą nuo Kauno Šilainių poliklinikos personalo vadybininkės stalo pagrobė antspaudą. Šį antspaudą jis vėliau panaudojo klastodamas pažymas apie realiai neegzistuojantį darbo užmokestį.

Vienoje tokių klastočių A.R. buvo įrašęs, kad nuo 2002 metų kovo iki birželio mėnesio poliklinikoje jam buvo išmokėta beveik 18,5 tūkst. litų, o nuo birželio iki gegužės – 21,6 tūkst. darbo užmokesčio. Dokumentuose buvo įrašyti poliklinikoje realiai nedirbančių direktoriaus bei buhalterės pavardės, o jie buvo patvirtinti pagrobtu ligoninės antspaudu.

A.R., gavęs ir Valstybinio socialinio draudimo dublikatą, jame įrašė, kad Šilainių poliklinikoje jis dirba direktoriaus pavaduotoju ekonomikai, o gautos pajamos yra 18,7 tūkst. Šis įrašas taip pat buvo patvirtintas pagrobtu antspaudu.

Pasiruošęs dokumentus A.R. kreipėsi į LŽŪB skyrių Kaune (dabar bankas „Nord/LB“), prašydamas suteikti kelių dešimčių tūkst. litų dydžio kreditą.

LŽŪB sėkmingai gavęs paskolą, jis kreipėsi į banko „Sampo bankas“ Kauno filialą, kuriame ir įkliuvo.

„Sampo banke“ A.R. prašė suteikti 30 tūkst. litų vartotojišką kreditą, tačiau banko darbuotojams įtarimų sukėlė jo atlyginimo dydis, todėl jie paskambino į Kauno Šilainių ligoninę. Ten darbuotojams buvo atsakyta, kad A.R. dirba tik paprastu ligoninės operatoriumi, o pareigų paaukštinimo nebuvę.

„Mūsų darbuotojai įtarė klastojimą ir perdavė Kauno miesto policijai“, - DELFI pasakojo „Sampo banko“ Marketingo komunikacijos skyriaus vadovė Irena Garbėnienė.

Po įvykio „Sampo banke“ tyrimą pradėjo Kauno Vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrius (ENTS). Byla nukeliavo į teismą, 2004-ųjų metų gegužę įsiteisėjusio Kauno apylinkės teismo nuosprendžio duomenimis, vidurinį išsilavinimą turintis A.R. nuteistas 6250 litų dydžio bauda, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams.

Banko „Nord/LB“ atstovas spaudai Andrius Vilkancas apie šį įvykį kalbėjo nenoriai. Jis tik paaiškino, kad A.R. šiuo metu yra šio banko klientas, o „klientų reikalų bankas viešai neaptarinėja“.

Pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas

Kauno ENTS šiuo metu atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą, susijusį su dabar A.R. vadovaujama įmone „Investicinėmis idėjomis“.

Pasak tyrimą kontroliuojančio Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras Kazys Skėraus, „Investicinės idėjos“ galimai užvaldė 12,2 tūkst. litų, sudarydamos sutartis su UAB „Laragis“ dėl prabangaus automobilio BMW pristatymo.

„Investicinėse idėjose“ pradėta dokumentinė revizija, pareigūnų teigimu, parodys, ar tyrimas dėl galimo sukčiavimo turi perspektyvų.

DELFI žurnalistams paskambinus pačiam A.R., jis prisipažino jau žinantis apie rengiamą publikaciją ir esantis pasirengęs atsakyti į klausimus. „Žinote, Kaunas yra mažas“, - sakė „Investicinių idėjų“ direktorius.

„Tai - nepavykęs vienas sandoris. Ginčas yra išspręstas. Mūsų advokatai sako, kad tyrimas pradėtas be reikalo“, - „Investicinių idėjų“ atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą DELFI komentavo bendrovės vadovas.

Paklaustas apie teismo nuosprendį, kuriuo jis buvo nuteistas už sukčiavimą ir dokumentų klastojimą, A.R. sakė: „Aš su dabartimi nesieju savo praeities, o praeitį nekalbu“.

Jis tikino bankų neapgavęs, o „sąžiningai grąžinęs paimtas paskolas“ per trumpesnį nei priklauso terminą. „Neužgrobiau nė vieno cento, grąžinau visus iki vieno. Man pinigų reikėjo įgyvendinti verslo planui“, - sakė A.R..

Skelbiami nesami partneriai

„Investicinės idėjos“ buvo įkurtos 2004 metų kovo 15 dieną. Apie viską nuo tos dienos galime kalbėti. Galima kalbėti apie ikiteisminį tyrimą dėl įmonės, tačiau galiu pasakyti, kad ten nebuvo padaryta jokia baudžiamoji veika. O mes atėjome dirbti ne tam, kad darytume kokius nors nusikaltimus“, - kalbėjo A.R.

Anot jo, „fizinis ir juridinis asmuo yra du skirtingi dalykai“. „Aš galėjau sėdėti ramiai, vietoj savęs pasodinti kitą žmogų, kaip daro kiti, ir jis mano paliepimu darytų tai, ką dabar darau aš. Dar kartą kartoju, kad aš esu ne vienas, už manęs stovi tam tikri asmenys, kurie manimi pasitikėjo ir įvertino tai, kad žmogus pasikeitė“, - sakė A.R.

Savo interneto puslapyje „Investicinės idėjos“ skelbia, kad į daugelį verslo sferų orientuota įmonė teikia ir nekilnojamo turto agentūros, ir investicinių projektų valdymo, ir buhalterinės apskaitos paslaugas.

Nurodyta, kad ši įmonė bene vienintelė Lietuvoje gali klientams parūpinti išskirtinius itin aukštos klasės visus įmanomus pranašumus turinčius automobilius, tokius kaip naujausio modelio „Mercedes benz S500 L“ ar „Audi A8 W12“, kainuojančius nuo ketvirčio iki pusės milijono litų.

Kaip įmonės partneriai „Investicinių idėjų“ interneto puslapyje įvardijami „Sampo bankas“, bankas „Nord/Lb“ (buvęs Lietuvos žemės ūkio bankas (LŽŪB) bei kiti bankai. „Nesąmonė!, - į šią žinią sureagavo „Sampo banko“ atstovė I.Garbėnienė. – Ačiū, kad pasakėte. Jis ir nebebūtų mūsų klientas, vargu bau, ar galėtų būti po tokių įvykių“.

„Bankas bendradarbiauja su daug tarpininkų, kurie yra banko verslo ir bendradarbiavimo partneriai, jie netiesiogiai parduoda mažmeninės bankininkystės produktus įvairiems klientų segmentams. Tarp šitų tarpininkų įmonės „Investicinės idėjos“ nėra. Kalbant apie asmenį A.R., jis yra banko klientas“, - DELFI aiškino A.Vilkancas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)