LVAT nusprendė, kad gatvių pavadinimų lentelės turi būti pakeistos atsižvelgiant į Valstybinės kalbos įstatymą bei Vyriausybės nutarimą, reglamentuojantį pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimą.

„Gatvių pavadinimai turi būti nurodyti valstybine (lietuvių) kalba“, – pabrėžė LVAT.

Atmetęs Vilniaus rajono savivaldybės administracijos skundą dėl Vilniaus apygardos administracinio teismo praėjusių metų lapkričio 24 d. priimto sprendimo, LVAT nurodė, pirmosios instancijos teismas pagrįstai patenkino Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje prašymą.

Per mėnesį gatvių pavadinimai turės būti pakeisti Pikeliškėse (Paberžės g.), Maišiagaloje (Jogailos, Paberžės, Mokyklos, Naujojoje, Kooperatyvinėje, Algirdo ir Vilniaus g.) , Sudervėje (Kernavės ir Vilniaus g.), Ažulaukėje (Nemenčinės g.), Nemenčinėje (Švenčionių ir Kardinolo H. R. Gulbinovičiaus g.), Buivydžiuose (Šv. Jurgio ir Bažnyčios g.), Mostiškėse (Laisvės, Mokyklos, Linksmojoje, Naujojoje, Sodų, Baltarusijos ir Medaus g.), Lavoriškėse (Liepos g.).

Pasak LVAT, nacionaliniai teisės aktai vienareikšmiškai yra nustatę, jog gatvių pavadinimų užrašai turi būti pateikiami valstybine kalba.

„Gatvių pavadinimai negali būti laikomi tautinės bendrijos organizacijos pavadinimais ar tokios bendrijos informaciniais užrašais. Gyvenamųjų vietų gatvių pavadinimų lentelėse gali būti vartojama tik oficiali vietovardžių forma, nes tai susiję su valstybinės kalbos vartojimu viešajame gyvenime“, – remdamasis jau suformuota teismų praktika pabrėžė LVAT.

Pasak teismo, 2010-ųjų sausio 1-ąją netekusiame galios Tautinių mažumų įstatyme buvo įteisinta tik bendro pobūdžio tautinei mažumai priklausančių asmenų teisė vartoti vietos įstaigose ir organizacijose gimtąją kalbą greta valstybinės kalbos, tačiau šis įstatymas nereguliavo kalbos vartojimo viešajame valstybės gyvenime.

Vilniaus rajono savivaldybės administracija teismui buvo nurodžiusi, kad seniūnijų darbuotojai kalbėjosi su namų šeimininkais dėl lentelių su gatvių pavadinimais pakeitimo, tačiau gyventojai atsisakė vykdyti Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje reikalavimus pakeisti lenteles.

"Dabar reikės įgyvendinti tuos sprendimus ir diskusijų apie tai negali būti. Dabartinė teisinė bazė sako, kad gatvių užrašai negali būti dviem kalbom", - po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis. Anot jo, dar vyks diskusijos dėl Kultūros ministerijos sudarytos darbo grupės pasiūlymo leisti dvikalbius gatvių pavadinimus, tačiau priimti sprendimą prireiks laiko, o iki tol turės būti įgyvendinti teismo sprendimai.