„Abi politinės jėgos, įvertindamos savivaldybių tarybų rinkimų rezultatus ir gautą šalies sostinės rinkėjų pasitikėjimą, deklaruoja ketinimus dirbti kartu formuojant Vilniaus miesto savivaldybės valdymo ir valdžios institucijas“, - teigiama partijos „Tvarka ir teisingumas“ pranešime spaudai.

Šalys sutarė, kad į Vilniaus miesto savivaldybės mero postą bus deleguojamas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Almantas Petkus, tačiau Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas V. Tomaševskis sako, kad derantis dėl koalicijos dėl mero kandidatūros diskutuoti dar bus galima.

„Tai yra mūsų porinkiminio bloko kandidatūra ir, aišku, mes paliekame galimybę siūlyti kitą asmenį, bet reikia tarpusavyje susitarti. Jeigu mes susitarsime, kad gali būti kitas, tai bus kitas asmuo, o kol kas susitarėme, kad mūsų kandidatas yra A. Petkus“, - pasakojo V. Tomaševskis.

„Šitas mūsų blokas dabar yra pats didžiausias, turintis 16 balsų. Tai rimtas žingsnis“, - pridūrė politikas.

„Tvarkos ir teisingumo” partijos pirmininkas, europarlamentaras Rolandas Paksas DELFI sakė turįs mintyse koalicijos variantą, kuris jam tiktų ir patiktų labiausiai, tačiau jo sudedamųjų dalyvių neatskleidė.

„Nuo rinkimų praėjo kelios dienos praktiškai ir visos partijos šnekasi viena su kitomis, formuoja įvairius variantus, įvairias galimybes, lygiai taip pat ir mes – kalbamės su partijomis, kurios galėtų palaikyti mūsų idėjas. Tik kas, įvyko šiandien, tai toks rimtas žingsnis į valdžios formavimą“, - pasakojo R. Paksas.

Pasak politiko, pagal rinkimų rezultatus nėra partijų ar koalicijų, su kuriomis dirbti „tvarkiečiai“ negalėtų. „Visuomet yra dvi galimybės – arba pasilikti opozicijoje ir nieko nepadaryti, arba neturint daugumos bandyti ieškoti sąlyčio taškų. Mes šiandien esame pasirinkę antrą galimybę“, - teigė politikas.

Pasiteiravus, kaip žiūrima į galimą bloko bendradarbiavimą su konservatoriais, politikas aiškino, esą iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) jokių pasiūlymų dar negavo.

Pasak V. Tomaševskio, sveikindami su puikiu pasirodymu rinkimuose bendradarbiauti siūlė tik Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, A. Zuokas, socialdemokratų atstovas Romas Adomavičius. „Su konservatoriais kol kas kontaktų aš neturėjau“, - pasakojo politikas.

Memorandumą pasirašiusių politinių organizacijų atstovai memorandume apibrėžė ir principus bei nuostatas, kuriomis remiantis sudaromas porinkiminis blokas: tiesioginės demokratijos arba kitaip tariant, žmonių valdžios idėja, esą bus atspirties taškas ir esminis visos politinės veiklos siekis.

„Dirbdami kartu, sieksime įgyvendinti sąžiningos, tik miesto gyventojams palankios politikos idėjas, propaguosime krikščioniškas vertybes. Itin daug dėmesio skirsime socialinei politikai, siekdami, kad savivaldybės ir valstybės institucijos užtikrintų orią senatvę senjorams, sudarytų palankias sąlygas jaunimui įgyti išsilavinimą, o verslas galėtų palankiomis sąlygomis investuoti Vilniuje“, - sakoma memorandume.

Jame taip pat kalbama apie spartesnį žemės grąžinimą jos teisėtiems savininkams, sostinės infrastruktūros, jos viešųjų erdvių sutvarkymą, siekį kaip traukos centrą išnaudoti Neries upę, gerokai didesnį dėmesį skirti Vilniaus priemiesčiams.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso blokas rinkimuose laimėjo 11 mandatų, „Tvarka ir teisingumas“ - 5.

Daugiausia vietų – 12 – rinkimuose pelnė Artūro Zuoko vadovaujama koalicija, konservatoriai pelnė 10 mandatų, Darbo partija – 8, socialdemokratai – 5.

Manoma, kad iš viso galimi trys koalicijų variantai: pirmasis - „zuokininkų“, socialdemokratų, Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“, antrasis – konservatorių, lenkų ir rusų bloko bei „tvarkiečių“, trečiasis – lenkų ir rusų bloko, „tvarkiečių“, Darbo partijos bei socialdemokratų.