Tai žada padaryti iš Danijos atvykę „Amnesty International“ atstovai. Šios organizacijos padalinio Danijoje generalinis sekretorius Larsas Normannas Jorgensenas laiške Lietuvos vadovei pažymėjo, kad Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas sustabdyti leidimą eitynėms „Už lygybę“ sukėlė liūdesį.

Jo teigimu, kad internetu pasirašę 14,5 tūkst. žmonių iš viso pasaulio kviečia D. Grybauskaitę užtikrinti trečiadienį jau prasidėjusio homoseksualų renginio „Baltic Pride“, kurio viena iš dalių yra šeštadienį numatytos eitynės, dalyvių saugumą ir saviraiškos laisvę.

„Amnesty International“ Danijoje vadovas sako vis dar planuojantis su dar keliais organizacijos atstovais atvykti savaitgalį į Vilnių ir dalyvauti eitynėse. „Žinodami palankią jūsų poziciją, kurią anksčiau esate pademonstravusi Lietuvos lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) atžvilgiu, dar kartą kviečiame padaryti viską, kas yra jūsų galiose, užtikrinti, kad šį kartą būtų gerbiamos žodžio laisvė bei teisė į susirinkimus“, – teigiama L. N. Jorgenseno laiške.

Savo ruožtu „Amnesty International“ ekspertas homoseksualų klausimu Johnas Dalhuisenas sako, kad ši organizacija yra „nepaprastai nusivylusi generalinio prokuroro sprendimu mesti iššūkį eitynėms dėl saugumo sumetimų“.

„Manome, kad teismo sprendimas sustabdyti leidimą rengti eitynes pažeidžia LGBT teisių aktyvistų, kurie ketina dalyvauti jose, saviraiškos laisvę ir teisę į susirinkimus, – DELFI pažymėjo jis. – Turint omenyje policijos atstovų patikinimą, kad bus imtasi visų priemonių viešajai tvarkai ir dalyvių saugumui užtikrinti, galima kelti klausimą dėl tikrųjų generalinio prokuroro sprendimo motyvų.“

Pasak J. Dalhuiseno, „Amnesty International“ viliasi, kad pakaks laiko teismams išspręsti šį klausimą arba laikinajam generaliniam prokurorui Raimondui Petrauskui atsiimti savo prašymą.

„Daugybė žmonių Lietuvoje ir užsienyje stebi situaciją vildamiesi, kad pagarba įveiks prietarus. Daugiau nei 50 „Amnesty International“ narių vyks į Vilnių šį savaitgalį dalyvauti kituose „Baltic Pride“ renginiuose ir pareikšti solidarumą su LGBT teisių aktyvistais Lietuvoje“, – teigė pašnekovas.

Jau anksčiau „Amnesty International“ paskelbė, jog D. Grybauskaitė turi siekti, kad eitynės įvyktų. Savo ruožtu prezidentė išreiškė nuostabą, kad institucijos nesusikalba, vertindamos galimas grėsmes renginio metu.