„Komisija priėmė sprendimą stabdyti leidimą ir eitynėms nustatyti kitą vietą“, - DELFI sakė sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas. Pasak V. Dastiko, eitynėms numatyta kita vieta – automobilių stovėjimo aikštelė prie Mindaugo tilto.

V. Dastiko teigimu, pagrindinė sprendimo priežastis – Kultūros paveldo departamento kreipimasis, kuriame prašyta neleisti eitynių buvusių senųjų Vilniaus žydų kapinių vietoje. Siūloma nauja eitynių vieta nėra KPD saugoma teritorija.

Sprendimas įsigalios, kai jį pasirašys savivaldybės administracijos direktorius. Su renginio organizatoriais naują eitynių vietą ketinama aptarti kitą savaitę.

V.Simonko: vietą turime teisę siūlyti ir mes

Pasak Lietuvos gėjų lygos valdybos pirmininko Vladimiro Simonko, organizacinio komiteto nuostata – pasiekti bendrą susitarimą su savivaldybe bei organizuoti eitynes. „Jie privalės turėti omenyje, kad mes pagal Susirinkimų įstatymą taip pat turime teisę pasiūlyti vietą. Tai turėtų būti argumentuotas pokalbis – ir iš jų, ir iš mūsų pusės. Tai nereiškia, kad mes privalome sutikti su jų vienašališkai nustatytu maršrutu“, - DELFI kalbėjo V. Simonko.

Jis apgailestavo, kad iki šiol su organizatoriais niekas nesitaria, tik esą „vienareikšmiškai iš vienos pusės duodama žinia per žiniasklaidos priemones“. V. Simonko siūlo savivaldybei susėsti prie bendro stalo ir pradėti svarstyti naujus eitynių maršrutus, kuriuos organizatoriai paruošė dar pirmam posėdžiui, tik savivaldybė jų esą neišklausė.

DELFI primena, kad savivaldybė buvo leidusi gegužę surengti homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes, tačiau kitoje vietoje, nei prašė organizatoriai – Lietuvos gėjų lyga ir Tolerantiško jaunimo asociacija. Šie norėjo žygiuoti senamiestyje, vėliau pasiūlė dar tris galimus maršrutus, bet valdininkai nurodė, kad renginys turi vykti anapus Neries – prie Koncertų ir sporto rūmų bei Olimpiečių ir Rinktinės gatvėse.

„Šiai nekilnojamojo kultūros paveldo objekto teritorijai (Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių vietai) galioja archeologinis, istorinis ir memorialinis vertingųjų savybių pobūdis“, - tuomet teigė KPD direktorė Diana Varnaitė, išreiškusi susirūpinimą, kad masiniai renginiai organizuojami Sporto rūmų prieigose, kur buvo Vilniaus žydų Šnipiškių senosios kapinės. Ši vieta esą neturėtų būti skirta masiniams susibūrimams.

Pagal Kultūros ministerijos 2005 m. patvirtintas kultūros paveldo objektų lankymo taisykles, jei masiniame renginyje dalyvauja daugiau nei 100 asmenų, būtinas kultūros objekto sergėtojo sutikimas ir leidimas. Už jo apsaugą atsakinga institucija (Kultūros paveldo departamentas) esą gali riboti kultūros paveldo objekto lankymą.