„Deja, yra atvejų, kai tėvas, gaunantis motinystės(tėvystės) pašalpą, nesirūpina vaiku, neskiria lėšų jam išlaikyti“, - rašoma E. Žakario siūlomos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos aiškinamajame rašte.

R.Šalaševičiūtė išsakė atvirą paramą ir pabrėžė, kad jos vadovaujama tarnyba dažniausiai susiduria su vaikais neprižiūrinčiais vyrais, kurie gaudami tėvystės išmokas spėja ir mokytis, ir užsiimti kita veikla.

„Aš šitą pataisą vertinu teigiamai, nes mūsų darbo praktika rodo, kad kai kuriais atvejais yra gaunama pašalpa, tačiau įvykus kokiam konfliktui paaiškėja, jog tas, kuris prižiūri vaiką, naudojasi motinystės ar tėvystės atostogomis, gauna pašalpas, tačiau faktiškai vaiko neprižiūri – vaikas atiduodamas seneliams, samdoma auklė ar prižiūri kitas giminaitis“, - DELFI sakė R. Šalaševičiūtė.

Pasak vaiko teisių apsaugos kontrolierės, dvejus metus trunkančių motinystės (tėvystės) atostogų, kurių metu mokamos išmokos, tikslas – užtikrinti vaiko buvimą su jam artimiausiu žmogumi. Tuo metu kai kurie tėveliai atostogų metu nelegaliai dirba, studijuoja ar užsiima kita veikla, bet iš valstybės gauna išmokas, o su vaiku būna auklės arba seneliai.

„Tikslas koks – kad tėtis arba mama su vaiku būtų iki dvejų metų, kad nuolat jį prižiūrėtų. Valstybė sudaro tokias galimybes ir moka pakankamai didelius pinigėlius turint tikslą, kad tas kūdikis šalia savęs turėtų tą vieną artimą žmogų, kuris jam yra labai reikalingas - tiek medikų, tiek psichologų nuomone“, - sakė kontrolierė.

Buvusio socialinės apsaugos ir darbo ministro R. J. Dagio nuomone, „čia labai delikatus dalykas“, mat atimant motinystės (tėvystės) išmoką iš vaiku nesirūpinančio tėčio ar mamos vis tiek gali būti pažeisti vaiko interesai.

„Bet iš tikrųjų mes esame suinteresuoti, kad šeimos būtų tvirtos, o vaikai prižiūrimi. Čia yra vietų, kur labai jautriai reikia žiūrėti“, - sakė politikas.

Šiuo metu pirmaisiais vaiko auginimo metais motinystės (tėvystės) išmoka siekia 100 proc., antraisiais – 85 proc. buvusio darbo užmokesčio. Seimas teisės aktą siekė pakeisti taip, kad pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka siektų 90 proc. buvusio atlyginimo, antraisiais – 75 proc., tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė įstatymą vetavo.