Taip Graikijos komunistų partijos atstovas Konstantinos Alisandrakis pareiškė sostinėje vykstančioje Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) Parlamentinės Asamblėjos sesijoje.

Graikų parlamentarų delegacijos pavaduojantis narys, kalbėdamas atidarymo posėdyje, dėkojo Lietuvai už puikiai suorganizuotą renginį, tačiau neslėpė pasipiktinimo.

„Koks bebūtų svetingumas, reikia nepamiršti, kad šitoje šalyje labai pažeidžiamos žmonių teisės, nes čia draudžiami komunistinės ideologijos ženklai. Turiu omenyje tai, kad varžoma politinė veikla, taigi nėra politinės laisvės", - Seimo rūmų, kur vyksta sesija, Kovo 11-osios salėje rėžė K. Alisandrakis.

Anot parlamentaro, „daug žmonių, įskaitant šios šalies prezidentą, gyrė nacistų pagalbininkus". Graikų parlamentaras piktinosi, kad buvę komunistai sodinami į kalėjimą, ir paminėjo M. Burokevičių.

Pasišovęs priminti „demokratinių teisių pažeidimus Lietuvoje", svečias buvo nutildytas posėdžio pirmininko, kuris pareiškė, kad „šia tema nediskutuojame", ir K. Alisandrakiui nebeleido kalbėti.

Graikijos politiką papiktino pernai Seimo priimta Susirinkimų įstatymo pataisa, kuria uždrausta viešai demonstruoti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR simboliką. Taip pat uždrausta viešai atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS arba LSSR himną, demonstruoti už Lietuvos gyventojų represijas atsakingų Vokietijos nacionalsocialistų arba SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdus.

M. Burokevičius, Juozas Kuolelis ir Leonas Bartoševičius už aktyvų dalyvavimą antivalstybinėje veikloje, viešus raginimus pažeisti Lietuvos suverenitetą ir nuversti teisėtą valdžią jiems buvo nuteisti atitinkamai 12, 6 ir 3 metams nelaisvės. Vėliau bausmė pastarajam sutrumpinta perpus.

Kalėdamas M. Burokevičius turėjo neegzistuojančios Sovietų Sąjungos pasą. Jis buvo oficialiai paprašęs Lietuvos pilietybės, tačiau iš karto jos negavo. Iš kalėjimo Sausio 13-osios perversmininkas buvo paleistas prieš pusketvirtų metų.

Vėliau jis kartu su bendražygiais kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre, bet šis jų skundus įvertino kaip nepagrįstus.