Išmokama apie 1 mln. litų

Rajono savivaldybės taryba dar prieš penkerius metus priėmė gyventojų telkimo visuomenei naudingiems darbams tvarką, vėliau ją papildė. Tačiau griežtas reikalavimas socialinių pašalpų gavėjams atidirbti už gaunamą finansinę paramą įsigaliojo tik praėjusią savaitę tarybai patvirtinus naują rajono gyventojų telkimo visuomenei naudingiems darbams tvarkos aprašą.

Visuomenei naudingiems darbams atlikti bus pasitelkiami darbingi, bet nedirbantys piniginės socialinės paramos - socialinių pašalpų dėl sunkios materialinės padėties, būsto šildymo, šalto ir karšto vandens išlaidų kompensacijų - gavėjai. Pastarųjų naujasis visuomenei naudingų darbų aprašas nepalies, jeigu jie dalyvaus aktyviose darbo rinkos politikos priemonėse, pavyzdžiui, persikvalifikuos, lankys kitus mokymus.

Minėtų darbų aprašas taip pat neaktualus vienišiems, slaugantiems ligonius, auginantiems vaikus iki trejų metų asmenims ir nėščiosioms. Jiems už gaunamas socialines pašalpas atidirbti nereikės.

Piniginės socialinės paramos gavėjas visuomenei naudingus darbus turės atlikti keturis kartus per mėnesį po keturias valandas per dieną.

Apraše išvardytų socialinių pašalpų gavėjų, kurių didžiąją dalį sudaro gaunantieji pašalpas dėl sunkios materialinės padėties, rajone yra apie 200. Jiems per metus išmokama apie 1 mln. litų.

Už neatliktus darbus - prekės

Ankstesniuose rajono tarybos sprendimuose dėl visuomenei naudingų darbų atlikimo buvo numatyta, kad nedirbantieji šių darbų negauna ir socialinių pašalpų. Tačiau ši nuostata nebuvo taikoma, nes prieštaravo galiojantiems teisės aktams.

Pašalpų ir kompensacijų gavėjus siekiant pratinti dirbti visuomenei naudingus darbus, apie 80 jų įdarbinta ir iki įsigaliojo naujasis aprašas. Jį priėmus, be pateisinamos priežasties atsisakiusieji atlikti darbus ar neįvykdžiusieji numatytų įsipareigojimų vietoj socialinės pašalpos gaus maisto produktų, drabužių ir kitų reikalingų prekių, kortelių, skirtų maisto produktams ir kitoms prekėms parduotuvėse pirkti, maitinimo talonų.

Su socialinių pašalpų gavėjais bus pasirašomos visuomenei naudingų darbų atlikimo sutartys. Šiuos darbus organizuos ir kontroliuos rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius bei seniūnijų vadovai.

Kokie visuomenei naudingi darbai numatyti?

Rajono gyventojų telkimo visuomenei naudingiems darbams tvarkos apraše išvardyti konkretūs darbai, kuriuos turės atlikti socialinių pašalpų gavėjai: tvarkyti aplinką, kapines, prižiūrėti gėlynus, valyti sniegą, šienauti ir valyti griovius, pakeles, sodinti medelius, genėti medžius nemechanizuotu būdu, švarinti paežeres, paplūdimius, šaltinių pakrantes, rinkti šiukšles, teikti pagalbą seniems žmonėms ir neįgaliesiems, kasti duobes laidojant vienišus asmenis, atlikti pagalbinius kultūros ir sporto renginių organizavimo darbus.

Labai daug panašių darbų išvardyta ir rajono savivaldybės viešųjų darbų programoje, kurioje, pavyzdžiui, pernai dalyvavo 120 žmonių. Šįmet turėtų dalyvauti apie 160. Dirbant viešuosius darbus daugeliu atvejų mokamas minimalus atlyginimas, kurio pusę dengia savivaldybė ir tiek pat darbo birža. Šiais metais rajono savivaldybė viešųjų darbų programai yra skyrusi 200 tūkst. litų.

Realu, kad priverstinai įdarbinti socialinių pašalpų gavėjai stos skersai kelio dirbantiesiems viešuosius darbus, nes dauguma socialinių pašalpų gavėjų pageidaus gauti pinigus, o ne prekes. Ar siekis įdarbinti nenorinčiuosius dirbti nepakenks žmonėms, ieškantiems nors trumpalaikio darbo?