Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija peržiūrėjo Policijos departamento atsiųstą vaizdo įrašą „Iš inkilo išrūkomi žydai“ ir konstatavo, kad humoristai galimai kursto neapykantą prieš žydų tautybės žmones.

Prieštaringai vertiname kelių minučių klipe rodomi vaizdai buvo lyginami su 1938 metais nacių valdomojoje Vokietijoje vykdytomis milžiniškomis akcijomis pogromais.

Vilniaus miesto tarybos nariui A. Ramanauskui-Greitai etikos sargų sprendimas buvo netikėtas. „Vertinu tai kaip kvailystę, - DELFI antradienį sakė „šoumenas“. – Ten yra akivaizdus pasityčiojimas iš antisemitų, ir jeigu etikos komisijoje žmonės to neįžvelgė, labai gaila. Sutinku, kad tai buvo stiprus pasityčiojimas iš antisemitizmo, dėl to net klausimo nėra, bet kad buvo kurstoma... Tegul jie „Boratą“ pasižiūri“.

Apie komisijos priimtą sprendimą artimiausiu metu raštu bus informuotas Lietuvos kriminalinės policijos biuras, Užsienio reikalų ministerija ir Generalinė prokuratūra.

Ekspertų grupė peržiūrėjo du daugiau kaip prieš 5 metus A. Ramanausko-Greitai ir R. Šapausko suvaidintus ir per LNK televizijos laidą „Orbita“ rodytus vaizdo reportažus: „Iš inkilo išrūkomi žydai“ ir „Žydai valgo katalikų vaikus“.

Komisija mano, kad komedijos aktoriai, vaidindami reportaže „Žydai valgo katalikų vaikus“, nepažeidė profesinės etikos bei nekurstė tautinės neapykantos.

Juodojo humoro laidą „Orbita“ kūrusių A. Ramanausko-Greitai ir R. Šapausko vaidyba jau yra susidomėję Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo 3-iosios valdybos pareigūnai. Jie atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo kurstymo prieš žydų tautybės žmones.

Vaizdo įrašai ilgą laiką buvo publikuojami visame pasaulyje populiariame vaizdo klipų talpinimo tinklapyje „YouTube“, tačiau kilus skandalui jie iš internetinės svetainės buvo pašalinti.

A. Ramanausko-Greitai ir R. Šapausko vaidyba papiktino Užsienio reikalų ministeriją (URM). Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai jos atstovai nurodė, kad vaizdo klipuose rodomi vaizdai ir teiginiai „gali būti suprantami ne tik kaip pritarimas žydų genocidui“.

„Šiuose įrašuose matomos žiaurios scenos, kuriose vaizduojami žydų sprogdinimas ir katalikų vaikų aukojimas“, - URM pareiškime nurodoma, kad iš vaizdo siužetų aišku, jog veiksmas vyksta Lietuvoje. Ministerija pabrėžė, kad reportažuose yra pateikiamas „visiškai melagingas religinių simbolių vaizdavimas ir tyčiojimasis iš žydų tautos“.

A. Ramanauskas-Greitai teigė, kad kol kas nesulaukė kvietimo pasikalbėti su teisėsaugos pareigūnais, tačiau patikino, jog ir praeityje teko vykti į apklausas dėl vaidybos humoro laidose.

„Tegul etikos komisija pasižiūri „Laisvo laikraščio“ egzempliorius, nes kiek jis man yra patekęs į rankas, ten kur kas yra rimčiau negu humoras. Ten yra be humoro“, - sakė A. Ramanauskas-Greitai.