Kaip DELFI inforamvo Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Vilma Žemaitytė, ikiteismini tyrimas pradėtas dėl neteisingo rinkimų rezultatų skaičiavimo pagal 175 Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnį. Ar už kandidatus atiduoti balsai neteisingai buvo skaičiuojami tyčia, paaiškės tyrimo metu.

Už neteisingą rinkimų rezultatų skaičiavimą asmeniui gresia baudžiamoji atsakomybė: viešieji darbai arba bauda, laisvės apribojimas, areštas ar laisvės atėmimas iki 2 metų.

Ryškūs neatitikimai perskaičiuojant balsus pastebėti 2 iš 13 balsavimo apylinkių. Rinkimų rezultatus Šeškinės apygardoje pirmadienį perskaičiavo apygardos rinkimų komisija, o rinkimų naktį juos skaičiavo apylinkių rinkimų komisijos.

DELFI primena, kad iš pradžių manyta, jog V. Blinkevičiūtė prieš A. Ažubalį pirmauja 32 balsais, tačiau apygardos rinkimų komisija balsus nutarė perskaičiuoti. Pagal įstatymą balsai perskaičiuojami, jeigu skirtumas tarp kandidatų gautų balsų neviršija 50.

A. Ažubalio pelnytas mandatas vienmandatėj Šeškinės rinkimų apygardoje reiškia, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) Seime turės 45 vietas, o socialdemokratai – 25.

Tuo metu Garždų rinkimų apygardoje, net ir balsų perskaičiavimas galutinio rezultato nepakeitė – nors „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovo Petro Gražulio persvara kiek sumažėjo (nuo 27 iki 19 balsų), tačiau politikas vis tiek pirmauja prieš TS-LKD kandidatę Daliją Šeporaitienę.

Balsai buvo perskaičiuojami Dzūkijos rinkimų apygardoje, kur Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovas Antanas Nedzinskas laimėjo prieš TS-LKD kandidatą Vidmantą Žiemelį. Perskaičiavus balsus paaiškėjo, jog A. Nedzinskas pirmauja ne 52 balsais, o 60-čia.

Panaši situacija buvo ir Lazdijų-Druskininkų apygardoje. Čia dėl Seimo nario vietos kovėsi socialdemokratas Justinas Karosas bei konservatorius-krikdemas Algirdas Šakalys. Iš pradžių socialdemokrato persvara buvo ypač maža – 22 balsai. Perskaičiavus biuletenius paaiškėjo, kad J. Karosas laimėjo 33 balsais.