Penkių šalių aukščiausi vadovai ketina pareikšti paramą Rusijos kariuomenės okupuojamai Gruzijai ir jos žmonėms bei prezidentui Michailui Saakašviliui.

Taip pat Prezidento spaudos tarnyba praneša, kad vėlų pirmadienio vakarą V.Adamkui paskambino Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas George'as W. Bushas, skrisdamas savo lėktuvu iš Pekino į Vašingtoną. Prezidentai aptarė grėsmingai besiklostančią padėtį Gruzijoje. Lietuvos vadovas informavo JAV prezidentą apie rengiamą Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos prezidentų bei Latvijos ir Estijos premjerų vizitą į Tbilisį.

JAV prezidentas parėmė Baltijos šalių, Lenkijos ir Ukrainos lyderių pasiryžimą vykti į Gruziją ir pareikšti paramą gruzinų tautai ir išrinktai demokratinei valdžiai.

V. Adamkus pasmerkė Rusijos vykdomą okupaciją Gruzijoje. "Visa tarptautinė bendruomenė turi imtis ryžtingų veiksmų stabdant nepriklausomos šalies okupaciją XXI amžiuje", - sakė V. Adamkus.

Pirmadienį, po susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Petru Vaitiekūnu, grįžusiu iš vizito į Gruziją, V. Adamkus pabrėžė, kad Rusija privalo nutraukti karines atakas Gruzijoje: „Mano vienintelė išvada – Gruzija priėmė jai keliamus reikalavimus sustabdyti karo veiksmus, lygiai tą patį turi padaryti Rusijos vyriausybė".

Pasak Lietuvos vadovo, dviejų šalių susirėmimą galima vertinti kaip „grėsmę demokratijai tame regione ir gal net visame pasaulyje". „Realybė yra gana sunki. Gruzijoje vyksta tai, ką mes išdrįsome pasakyti pirmieji – prasidėjo agresija, tai gali išvirsti į tikrą karą".

„Bet koks dabartinės padėties aštrinimas gali privesti prie tiesioginių karo veiksmų. Nemanau, kad pasaulio bendruomenė to pageidauja", - pažymėjo V. Adamkus.

Kaip teigė V. Adamkus, Lietuva yra nusiteikusi toliau raginti kitas Europos valstybes stengtis, kad sprendimas būtų rastas kuo greičiau. Dėl ko tiksliai turėtų vykti derybos, bus sprendžiama ministrų sustikime Briuselyje.

Renkamos aukos nukentėjusiems nuo karo Gruzijoje

Nukentėjusiesiems kariniame konflikte Gruzijoje paremti, lėšas galima pervesti į specialiąsias Lietuvos Raudonojo Kryžiaus sąskaitas:

AB SEB bankas Nr. LT277044060000908211

AB bankas „Hansabankas“ Nr. LT 727300010002448010

Arba pervesdami lėšas į Demokratijos ir vystymo paramos fondo atidarytą sąskaitą.

Įmokos kodas 300604085

Sąskaitos nr. LT297300010109811391 „Hansabankas”