E. Lementauskas į teismo posėdį neatvyko, jo interesams atstovavęs advokatas Rimas Andrikis įsitikinęs, kad „tvarkiečiui" nepagrįstai skirta procesinė prievartos priemonė. Ar Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo teisėjas Valdas Petraitis pagrįstai politiką
nuo pareigų, Apygardos teismo teisėja Regina Pocienė žada paskelbti ketvirtadienį.

Pasak E. Lementausko gynėjo, ikiteisminis tyrimas dėl korupcijos Vilniaus miesto savivaldybėje tęsiasi jau tris mėnesius, o baudžiamojoje byloje „nieko kito svarbesnio kaip už konservatoriaus Vido Urbonavičiaus parodymus nėra".

„Suprantu, kad didelį atgarsį turinčioje byloje reikalinga tam tikra statistika, - sakė R. Andrikis. – Tačiau ar iš tikrųjų proporcingai taikome procesines prievartos priemones ir per jas prieiname prie teisingo ir pagrįsto nuosprendžio".

Tuo tarpu ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Gedgaudas Norkūnas tikino, kad sostinės politikų korupcijos byla yra didelės apimties ir sudėtinga, be to, kol kas nėra atlikta DNR ekspertizė.

Ją prokurorai paskyrė siekdami patvirtinti įrodymus, jog E. Lementauskas konservatoriaus V. Urbonavičiaus namuose, vonioje, paliko 50 tūkst. Lt kyšį.

„Siekiant kuo išsamiau ir greičiau ištirti galimas nusikalstamas veikas bei užkirsti kelią naujų padarymui, E. Lementauskui pagrįstai skirta procesinė prievartos priemonė – nušalinimas nuo pareigų", - sakė G. Norkūnas.

Pasak jo, Vilniaus politikų baudžiamoji byla turėtų būti baigta dar šių metų pabaigoje.

DELFI primena, kad į skandalą įklimpęs buvęs Vilniaus vicemeras į laisvę iš Lukiškių kalėjimo buvo paleistas birželio 20-ąją. Prokuroras E. Lementauskui skyrė švelnesnius apribojimus – rašytinį pasižadėjimą neišvykti bei įpareigojimą tris kartus per savaitę registruotis policijos įstaigoje.

E. Lementauskas, G. Kazakas ir A. Butkevičius įtariami V. Urbonavičiaus papirkimu.

STT ir prokurorų įtarimuose nurodyta, kad E. Lementauskas mažiausiai papirkti keturis kartus V. Urbonavičiui siūlė kyšį. Didžiausia pasiūlyta suma – 140 tūkst. Lt Lt už tai, jeigu konservatorius balsuos prieš sostinės mero Juozo Imbraso interpeliaciją. Dar tokia pati suma buvo žadama, jeigu interpeliacija nepavyktų.

Be to, E. Lementauskas su V. Urbonavičiumi susitiko dar keletą kartų ir vicemero kabinete. Už „politinę paramą" bei palaikymą sprendžiant įvairius klausimus tarybos posėdžiuose konservatoriui buvo siūlomos įvairios sumos. Balandžio 19-ąją apie 17 val. E. Lementauskas įtariamas V. Urbonavičiaus namuose, vonioje palikęs 50 tūkst. Lt kyšį.

G. Kazakas konservatorių taip pat bandė papirkti keletą kartų. Jam ne kartą buvo siūlomas 150 tūkst. litų kyšis bei vicemero postas.

A. Butkevičius įtariamas V. Urbonavičiui sumokėjęs 5 tūkst. litų už tai, kad šis balsuotų už „tvarkiečio" Olego Gluchovo skyrimą pirmininku dėl steigiamos komisijos „Vilniaus pramogų parko" sutarties priežiūrai. Šis parkas priklauso „Rubicon group".