„Frontas“ yra žygis už Lietuvos politikos apsivalymą, jungtinės piliečių pajėgos dideliam tikslui pasiekti, o tas tikslas yra vienas - socialinio teisingumo Lietuva”, - steigiamajame „Fronto“ suvažiavime kalbėjo A. Paleckis.

„Fronto“ steigėjai skaičiuoja, kad partijos suvažiavime asmeniškai dalyvavo 400 narių. Taip pat suskaičiuota 1 tūkst. įgaliojimų.

A. Paleckio teigimu, ketvirtį „Fronto” narių sudaro buvę socialdemokratų partijos (LSDP) nariai, nedidelė dalis perėjo iš Darbo partijos.

Steigiamajame „Fronto” suvažiavime nedalyvavo didžiųjų partijų lyderiai, tačiau „frontininkus” atvyko pasveikinti LSDP pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis, partijos „Tvarka ir teisingumas” atstovas Andrius Mazuronis, Lietuvos rusų sąjungos lyderis Sergejus Dmitrijevas, profesinių sąjungų, kitų kairiųjų judėjimų atstovai.

Lauks registracijos

Pastaruoju metu Lietuvoje dygstančioms naujoms partijoms sunkiai sekasi pasiekti, kad jos būtų užregistruotos.

Pagal įstatymus, partiją gali įsteigti ne mažiau kaip 1 tūkst. žmonių. Visiems steigėjams asmeniškai dalyvauti suvažiavime nebūtina, tačiau negalintys atvykti turi būti suteikę įgaliojimą kitam asmeniui balsuoti jų vardu.

Naujas partijas registruoja Teisingumo ministerija. Po steigiamojo suvažiavimo šiai institucijai reikia pateikti suvažiavimo rotokolą, steigėjų sąrašą, įstatus, kitus dokumentus. Tuomet ministerijos specialistai per mėnesį nustato, ar atlikti veiksmai bei dokumentai atitinka įstatymus, ir priima sprendimą. Jį vėliau galima apskųsti teismui.

Kaip DELFI šeštadienį teigė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, jeigu „Frontą" iš tiesų įsteigė daugiau kaip tūkstantis narių, registravimo problemų neturėtų kilti.

Švediška socialdemokratija

Kalbėdamas apie „Fronto" ideologiją, A. Paleckis pavyzdžiu nurodė švediškąją socialdemokratinę politiką.

„Lietuvai dabar pirmiausia trūksta socialinio teisingumo ir solidarumo. Ne komunizmo, kaip mums bando primesti kai kas, o socialinio teisingumo ir solidarumo.

Švedijos socialdemokratai prieš kelis dešimtmečius iškėlė Švedijos kaip Tautos Namų idėja. Tėvynė turi priglausti kiekvieną, užjausti kiekvieną, užauginti stiprią ir savimi pasitikinčią viduriniąją klasę, o ne raginti mokytojus ir menininkus važiuoti skinti apelsinų į Ispaniją. Tai bus ir Lietuvos kelias”, - pareiškė A. Paleckis.

Jo teigimu, kartu su profesinėmis sąjungomis „Frontas” „gins Lietuvos gyventojus nuo laisvosios rinkos grimąsų, nuo dalies savanaudiško ir nekontroliuojamo stambaus kapitalo”.