Didžiausią dalį sudarytų Regioninės politikos fondų parama, kuri gali viršyti 906 mln. eurų (3 mlrd. 125 mln. Lt). Tai - 8,3 proc daugiau, negu šiemet Lietuvai numatoma šių fondų parama.

Sanglaudos fondo parama būtų net 22 proc. didesnė negu šiais metais ir galėtų siekti 308 mln. eurų (1 mlrd. 60 mln. Lt).

Numatoma parama Lietuvos žemės ūkiui - 466 mln. eurų (1 mlrd. 608 mln. Lt), arba – 9 proc. didesnė negu šiais metais.

Vidaus politikos programoms Lietuvoje finansuoti numatomos 199 mln. eurų (687 mln. Lt) išlaidos, t.y. 11 proc. daugiau negu 2008 m. Iš jų 117 mln. eurų (404 mln. Lt) - branduolinei saugai ir šalies energetiniam saugumui užtikrinti.

"Sėkmei būtinos dvi sąlygos: pirmoji – tai galimybė, antroji – tai gebėjimas ja pasinaudoti. Komisijos pasiūlytas projektas šaliai tokią galimybę paruošia. Jei ir šalis pasiruoš ja pasinaudoti - tokio dydžio finansinės injekcijos, efektyviai ir išmintingai jas investavus, gali suteikti šaliai įspūdingą pagreitį", - EK pranešime spaudai cituojama atsakinga už ES finansinį programavimą ir biudžetą Europos Komisijos narė Dalia Grybauskaitė.

2009 m. biudžetas - daugiausia bus išleidžiama augimui skatinti ir užimtumui didinti

Ilgalaikei ekonominei pažangai skatinti ir užimtumui didinti ir toliau bus išleidžiama daugiausia Europos Sąjungos lėšų – šiam tikslui numatyta beveik 45 proc. pasiūlyto 2009 m. biudžeto, tai yra 3 proc. daugiau nei 2008 m.

Antradienį pateiktame pasiūlyme taip pat matyti aiški tendencija – vis daugiau lėšų skiriama energetikai ir aplinkai. Pastarajai politikos sričiai skirta net 10 proc. biudžeto. Žemės ūkiui kaip ir anksčiau bus skirta 42,9 mlrd. eurų. Padidės išlaidos pagal visas biudžeto išlaidų kategorijas: įsipareigojimų asignavimams iš viso numatyta 134,4 mlrd. eurų, mokėjimų asignavimams – 116,7 mlrd. eurų.

Teikdama pasiūlymą už finansinį programavimą ir biudžetą atsakinga Europos Komisijos narė Dalia Grybauskaitė sakė: „Tai stabilus ir realus biudžetas, kurį rengdami laikėmės tvirtos nuostatos, kad daugiausia lėšų skirsime ilgalaikei ekonominei plėtrai skatinti ir užimtumui didinti, tačiau dėl to nenukentės kitos sritys. Investicijos į mokslinius tyrimus, aplinka ir energetika – tai sritys, kurios vystosi tris kartus sparčiau nei didėja pats biudžetas – taip mūsų politikos tikslai įgauna realią finansinę išraišką, o mokesčių mokėtojų pinigai skiriami svarbiausiems Europos uždaviniams spręsti.“

60 mlrd. eurų augimui skatinti ir užimtumui didinti

Moksliniams tyrimams, inovacijoms, mokymuisi visą gyvenimą ir pan. sritims 2009 m. iš viso bus skirta 11,7 mlrd. eurų – 5,5 proc. daugiau nei 2008 m. Investicijos į 7-ąją bendrąją mokslinių tyrimų programą padidės 10 proc. ir taip bus ypač skatinamas Europos bendradarbiavimas mokslinių tyrimų srityje. Konkurencingumo ir inovacijų bendrosios programos finansavimas padidės 17 proc., o programos PROGRESS lėšos užimtumui didinti ir socialinei įtraukčiai gerinti – 8 proc.. Lėšos mokymosi visą gyvenimą programoms, įskaitant naujojo Europos technologijų instituto finansavimą, padidės 7 proc..

Valstybių narių finansavimo išlyginimas

Programoms sanglaudai Europoje skatinti iš viso bus skirta 48,4 mlrd. eurų – 2,5 proc. daugiau nei pernai. Taip bus didinamas regionų konkurencingumas ir gerinamas tarpvalstybinis bendradarbiavimas. Iš šios sumos beveik 40 mlrd. eurų bus skirta struktūriniams fondams ir per 9 mlrd. eurų Sanglaudos fondui – tai 14 proc. daugiau nei 2008 m.

Svarbu tai, kad padidės struktūrinių veiksmų finansavimas ES-12. Šiam tikslui skirta 50 proc. lėšų – dvigubai daugiau nei naujosioms valstybėms narėms buvo skirta 2006 m. – palyginti su 47 proc. 2008 m. 5 proc. padidės lėšos, skirtos laipsniškam paramos naujųjų valstybių narių žemės ūkiui didinimui, o naujosios valstybės narės gaus 18 proc. lėšų, palyginti su 10 proc. 2006 m. ir 16 proc. 2008 m.

Beveik 17 mlrd. eurų energetikos ir klimato kaitos priemonių paketui įgyvendinti

Investicijos į aplinką didėja – 2009 m. aplinkos tikslams iš viso bus skirta daugiau nei 10 proc. biudžeto – per 14 mlrd. eurų. Įvairiose srityse bus skatinamos „žaliosios“ investicijos, lėšos šiam tikslui sanglaudai ir žemės ūkiui nepriklausančiose srityse padidintos 17,3 proc.. Išlaidos ES pagrindinei aplinkos apsaugos programai „Life+“ padidės 8 proc. ir bus 288 mln. eurų. Iš viso energetikai, įskaitant energijos tiekimo patikimumo didinimą, energijos gamybą iš atsinaujinančiųjų šaltinių ir mokslinius tyrimus, bus skirta apie 2,3 mlrd. eurų.

Beveik 7,5 mlrd. eurų pasaulinio masto problemoms už ES sienų spręsti

ES pastangos palaikyti stabilumą ir saugumą pasaulyje 2009 m. įvertintos daugiau nei 7,4 mlrd. eurų – 1,8 proc. daugiau nei 2008 m. Stabilumo priemonės, skirtos geresniam krizių trečiojo pasaulio šalyse valdymui, lėšos padidintos 43 proc. ir yra 258 mln. eurų, o demokratijos ir žmogaus teisių stiprinimo, vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos programų finansavimas toliau stabiliai didinamas apie 3,5 proc..

Kovos su nusikalstamumu, terorizmu ir migracijos srautų valdymo finansavimas taip pat padidintas net 15 proc. ir yra 839 mln. eurų. Iš labiausiai finansiškai praturtėsiančių sričių minėtinas saugumas ir laisvių užtikrinimas – jų finansavimas padidės 32 proc., 90 mln. eurų bus skirta kovai su nusikalstamumu. Lėšos solidarumui ir migracijos srautų valdymui padidės 17 proc.. 2009 m. daug dėmesio bus skirta Europos kultūrai – lėšos piliečių programoms padidės 11 proc. ir bus 52 mln. eurų. Bus padidintas ir kitų sričių finansavimas: lėšos visuomenės, sveikatos ir vartotojų apsaugos programoms padidės 5 proc..