Tokia nutartimi teismas užbaigė beveik metus trukusį Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos ir Valstybinės kalbos inspekcijos ginčą su Vilniaus rajono savivaldybės taryba.

Pirmą kartą rajono valdžiai nepalankų sprendimą pernai buvo priėmęs Vilniaus apygardos administracinis teismas.

„Savivaldybių tarybos privalo laikytis įstatymo nuostatų ir kalbos komisijos nutarimų, kuriuose nustatyta tradicinių asmenvardžių ir vietovardžių pirmenybė kitokių formų atžvilgiu. Lietuviškuose šaltiniuose šią tiek Lietuvos, tiek Lenkijos istorijai nusipelniusią asmenybę įprasta vadinti Emilija Pliateryte“, - DELFI komentavo Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) valdomos Vilniaus rajono savivaldybės atstovai teismams tvirtino, kad visuose istoriniuose šaltiniuose ši asmenybė yra minima kaip Emilia Plater, tokia jos pavardė ir pagal kilmę. Vilniaus krašte gyvenančios tautinės mažumos esą kitaip jos ir nevadina – tik Emilia Plater.

„Keistai atrodo draudimas pavadinti mokyklą, kai visa archyvinė medžiaga rodo, kad ji (E. Pliaterytė – DELFI) buvo E. Plater. Taip vadintis norėjo ir pati mokykla“, - DELFI sakė LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis.

DELFI primena, kad Vilniaus rajono valdžia ir Vyriausybės atstovas apskrityje pastaruoju metu teismuose kaunasi ir dėl gatvių pavadinimų, kuriuos lenkų tautinės mažumos atstovai savo gyvenvietėse norėtų rašyti dvejomis kalbomis.