Švietimo sistema – apleista

„Jau ne pirmi metai kalbama apie bibliotekininkų, muziejininkų, kultūros darbuotojų atlyginimų kėlimą, apie būtinybę taisyti kai kurias įsisenėjusias bibliotekų ir kultūros įstaigų valdymo klaidas. Kada pagaliau tos kalbos taps konkrečiais sprendimais?

Valstybė nepasinaudojo ekonominiu pakilimu šiai sričiai sutvarkyti. Primygtinai prašau, kad švietimo ir kultūros svarba visuomenei būtų pripažinta ne tik žodžiais, bet ir įrodyta reikiamų lėšų skyrimu“, - teigė prezidentas.

Kaip teigiamą pavyzdį V. Adamkus pateikė politikų darbą Utenos savivaldybės taryboje, kurioje daugelį metų nė viena politinė partija neturi absoliučios daugumos. Tačiau pozicija ir opozicija dirba darniai ir sėkmingai sprendžia mokyklų tinklo pertvarkos problemas. Čia palyginti maža migracija, sudarytos sąlygos žmonių savišvietai.

„Dar vienas iškalbingas nenoro vykdyti gyvybiškai svarbias reformas pavyzdys – mokslo ir studijų reforma. Vyriausybė pagaliau parengė ir Seimui pateikė įstatymo projektą. Tačiau jis iš esmės tik aprašo esamą padėtį ir todėl sulaukė pelnyto pasipriešinimo ir kritikos. Kiek dar kartų teks priminti būtinybę imtis esminės aukštojo mokslo ir jo finansavimo pertvarkos?“ – klausė prezidentas.

Anot V. Adamkaus, praėjusiais metais Seimo politinės partijos sutarė dėl pagrindinių mokslo ir studijų reformos principų, tačiau būtina žengti kitą žingsnį ir priimti šį susitarimą įgyvendinančius įstatymus. Juolab, kad ir Konstitucinis Teismas pripažino dabartinio Aukštojo mokslo įstatymo studijų finansavimą reguliuojančius straipsnius prieštaraujančiais Lietuvos Konstitucijai. Nepriėmus reikiamų sprendimų bus neaiški šių metų stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka.

Paramos šeimai nėra

„Ne viena partija rinkiminėje programoje deklaravo išskirtinį dėmesį žmogui ir šeimai, tačiau statistika rodo, kad Lietuva pagal vaikų skurdo rodiklius pirmauja Europos Sąjungoje. Šie skaičiai nėra abstraktūs ir beasmeniai - už jų slypi mūsų kaimynai ir mūsų vaikų klasės draugai. Vaikų skurdo panaikinimas – vienas iš svarbiausių uždavinių, kurį išsprendus bus galima sustabdyti iš kartos į kartą paveldimą skurdą“, - įsitikinęs V. Adamkus.

Anot jo, šiandien parama šeimai yra deklaratyvi. Tėvams sunku derinti tėvystę ir profesinę karjerą, nes vis dar stokojame ikimokyklinio ugdymo įstaigų. O ir tos, kurios veikia, organizuoja darbą neatsižvelgdamos į darbo rinkos realybę – juk kai kurie tėvai turi dirbti iki vėlaus vakaro, savaitgaliais ar švenčių dienomis.

„Jeigu iš tiesų siekiame, kad mūsų piliečiai gyventų iš teisėtų darbo pajamų, privalome sukurti lanksčią paslaugų šeimai sistemą, nes vaiko prigimtinė teisė yra gyventi ir bręsti šeimoje. Pasigendu konstruktyvaus ir sisteminio ministerijų, vietos savivaldos ir nevyriausybinių organizacijų atstovų bendradarbiavimo organizuojant ir teikiant paramą šeimai“, - savo pranešime konstatavo prezidentas.

Sveikatos apsaugos reformas stringa

„Gerai, kad praėjusiais metais buvo sprendžiamos įsisenėjusios socialinio draudimo problemos - padidintos kai kurios „Sodros“ pensijos ir išmokos. Norėčiau tikėti, kad toks ypatingas dosnumas socialinio draudimo srityje nėra susijęs vien su artėjančiais Seimo rinkimais“, - teigė V. Adamkus.

Tačiau vis dar neabejotinai viena svarbiausių ir jautriausių sričių, anot prezidento, lieka sveikatos apsauga.

„Turime pripažinti, kad sveikatos sistemos reforma įstrigo dėl nuolatinio politinių sprendimų atidėliojimo ir sutarimo trūkumo. Būtent politikai privalo prisiimti atsakomybę už padėties nestabilumą. Būsimų rinkimų programose rašydami skyrių apie sveikatos apsaugą prisiminkite, ką padarėte ar bent siūlėte padaryti, būdami šio Seimo nariai“, - ragino V. Adamkus.

Praėjusiais metais pavyko parengti strateginį sveikatos sistemos plėtros dokumentą 2008-iems - 2015-iems metams, kuriame išdėstytos pagrindinės sveikatos reformos kryptys.

„Palankiai vertinu nuostatas keisti sveikatos priežiūros paslaugų finansavimo mechanizmą, diegti papildomą savanorišką sveikatos draudimą, didinti sveikatos sektoriaus konkurencingumą ir partnerystę tarp privataus ir viešojo sektorių. Nepamirškite, kad savaitėmis, mėnesiais gydytojų konsultacijos ar medicininių paslaugų laukiantys žmonės tikisi jūsų ryžtingų sprendimų“, - sakė prezidentas.