Pasakodamas apie susitikimo kuluarus, laikraštis teigia, jog Vokietijos delegaciją labai nustebino tai, kaip atkakliai ir ryžtingai Ukrainos ir Gruzijos prisijungimo prie Narystės veiksmų plano priešininkus atakavo Vidurio ir Rytų Europos šalys.

Pasak "Sueddeutsche Zeitung" (SZ), Vokietijos kanclerę Angelą Merkel apsupo grupė valstybių ir vyriausybių vadovų, kurie tiesiog "fiziškai" darė jai spaudimą, kad ji pakeistų savo nuomonę dėl Ukrainos ir Gruzijos.

"Be Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio, šiame būryje buvo matyti ir Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus", - rašo Vokietijos laikraštis.

Bet ypač įtempta buvo trečiadienio vakare vykusi užsienio reikalų ministrų vakarienė. Toną diskusijai davė JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice, kuri griežtai kritikavo Prancūzijos ir Vokietijos poziciją Kijevo ir Tbilisio siekių atžvilgiu. Prie kritikos prisijungė daugelis Rytų Europos šalių.

Tačiau, pasak SZ, tik Lenkijos užsienio reikalų ministras R. Sikorskis peržengė leistinas ribas.

"Jis atvirai grasino Prancūzijos diplomatijos vadovui Bernardui Kouchneriui ir jo kolegai iš Vokietijos Frankui-Walteriui Steinmeieriui", - tvirtina dienraštis.

"Jeigu Paryžius ir Berlynas apsunkins arba sužlugdys Lenkijos strateginių interesų Ukrainoje realizavimą (taip pat šios šalies priėmimą į NATO ir ES), tai tatai turės padarinių. Lenkija turi gerą atmintį", - cituoja R. Sikorskio žodžius SZ.

Pasak dienraščio, dar prieš NATO viršūnių susitikimą 10 Vakarų Europos šalių, nepritariančių Ukrainos ir Gruzijos prisijungimui prie Narystės veiksmų plano, ministrai ir aukšti diplomatai buvo atakuojami telefonais. Neretai pokalbiai buvo griežti.

Kitame straipsnyje SZ pažymi, jog ginčas Bukarešte mes šešėlį F. V. Steinmeierio vizitui Lenkijoje, kuris vyks sekmadienį ir pirmadienį.