LVAT taip pat atmetė A. Smetonos vaikaičio prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kuris esą galėtų išaiškinti, ar pareiškėjas turi teisę atgauti Užugirio dvarą. Teisėjų kolegija savo sprendime nurodė, kad JAV piliečio prašymas kreiptis į KT nėra pagrįstas teisiniais argumentais.

LVAT paskelbtas sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Anksčiau Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) buvo paskelbęs, kad viena iš pagrindinių sąlygų nuosavybei Lietuvoje atkurti yra mūsų valstybės pilietybė. A. A. Smetona jos neturi.

A. A. Smetona kreipėsi į teismą prašydamas įpareigoti Lietuvą, atstovaujamą Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), perduoti jo nuosavybėn ir valdymui kaip vieninteliam buvusio šio turto savininko A.Smetonos vaikaičiui pastatus, statinius bei įrengimus, o Vilniaus apskrities viršininko administraciją 131,30 ha žemės sklypą Ukmergės rajone, Užugirio dvare, Užulėnio kaime.

Šis turtas 1940 metais buvo konfiskuotas pagal Pabėgusių iš Lietuvos bei besislapstančių asmenų turtui konfiskuoti įstatymą.

A. A. Smetonos tėvas Julius Ringaudas Smetona mirė 1974 metų lapkritį JAV, todėl į teismą kreipėsi jo sūnus.

A. A. Smetona teismui nurodė, kad nėra Lietuvos pilietis, todėl jis negalėjo kreiptis dėl turto sugrąžinimo pagal LR Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymą.

Savo skundą teismui jis grindė bendraisiais nuosavybės neliečiamumo ir jos gynimo nuo pažeidimų principais, įtvirtintais Lietuvos Respublikos įstatymuose.

A. A. Smetonos advokatas teismui tvirtino, kad 1940 metais konfiskavus kaip „pabėgusio liaudies priešo" A.A.Smetonos senelio turtą, buvo pažeista jo teisė turtą paveldėti. Šiuo metu šį turtą valdo SAM, tačiau nėra jokio juridinio akto, kurio pagrindu šie pastatai ir žemė perėjo Lietuvos Respublikos nuosavybėn, o apleisti pastatai esą irsta ir griūva.

Ukmergės rajone pasitikėjimo teise valdanti pastatus SAM nesutiko su A. A. Smetonos skundu, nes jis dėl nuosavybės teisių atkūrimo kreipėsi tik užpraėjusių metų rugsėjį. Teigiama, kad jis esą praleido įstatyme nustatytą prašymų padavimo terminą, o skunde nenurodė jokių priežasčių bei nepateikė jas patvirtinančių dokumentų.

A. A. Smetonos vaikaičio gynėjas teismui tvirtino, kad Lietuvos Respublikos piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymas reglamentuoja nuosavybės teisių atkūrimo tvarką Lietuvos piliečiams, bet neužkerta kelio ne piliečiams siekti atgauti turtą kitokiu būdu.

Prezidentui palankūs valstybės veikėjai, iš valdininkų ir verslininkų surinkę lėšų, 1938 metais nupirko ūkį, pastatė rūmus ir padovanojo A. Smetonai jo 60mečio proga. 1940 metų birželį jis pabėgo iš Lietuvos, o po 4 metų jis žuvo per gaisrą JAV.