Iš 149 balsavusių socdemų A. Paleckio pašalinimui nepritarė tik 15 narių, susilaikė 27. Šiuo sprendimu sostinės vicemeras prarado ir LSDP Vilniaus skyriaus pirmininko postą.

Anot vieno iš socdemų lyderių Rimanto Vaitkaus, pašalinti kolegą teko dėl „elgesio problemų“, statuto ir bendrų normų nesilaikymo. Vilniaus skyriuje esą buvo jaučiamas susiskaldymas, ignoruojamos nuomonės.

A. Paleckis kolegų sprendimą įvertino kaip tiesioginio valdymo įvedimą ir klano pergalę. „Tokie sprendimai prasilenkia su logika“, - sakė jis žurnalistams.

Vilniaus vicemeras tvirtino nesudedąs rankų. Jį remiantys žmonės esą priešinsis tokiam LSDP tarybos sprendimui ir „eis iki pergalės“. A. Paleckis sakė jaučiąs Kauno, Skuodo, dalies kitų partijos skyrių paramą.

„Lietuvą valdo blogio ašis"

Kalbėdamas uždarame tarybos posėdyje A. Paleckis piktinosi vadovybės politika, oligarchijos įsigalėjimu ir LSDP lyderio, premjero Gedimino Kirkilo silpnumu, o jam net pasiūlė atsistatydinti: „Gediminai, Tu nebevaldai situacijos partijoje ir Vyriausybėje. Tu turi pasitraukti".

Pasak A. Paleckio, dabar valstybei vadovauja ne valdžia, o „blogio ašis – Vainauskas (dienraščio „Lietuvos rytas" vyriausiasis redaktorius – DELFI), „VP Market" ir „valstybininkai".

„Už ką esu šalinamas iš LSDP? – kolegų klausė A. Paleckis. – Aš tik pasakiau, kad karalius yra nuogas. Kad Lietuvoje nėra demokratijos, o yra oligarchija. Kad pinigas valdo viską. Kad „trigalvis slibinas" yra amžiaus afera. Visas Vilniaus skyrius taip pasakė. Ir dar 400 LSDP narių, kurie dalyvavo apklausoje. Kad „Komjaunimo tiesą" (atkūrus Nepriklausomybę vietoj šio laikraščio pradėtas leisti „Lietuvos rytas" – DELFI) reikia nacionalizuoti. Balzakas apie tokius žurnalistus kaip G. Vainauskas rašė: „Tai žudikai, idėjų ir reputacijų žudikai".

A. Paleckis priminė, jog valdant leiboristų vyriausybei Didžiojoje Britanijoje buvo nacionalizuotos anglies, dujų, elektros energijos pramonės įmonės, juodoji metalurgija, geležinkeliai, avialinijos, dalis autotransporto, plieno pramonė. Be to, buvo įvesti progresiniai mokesčiai, leista streikuoti.

„Aš esu prieš tai, kad milijonais litų būtų remiamas fluxus menas, kuris yra agresyvi meno srovė, skelbianti destrukciją ir karą tradiciniams menams, - aiškino politikas. – Tik pavardinsiu, kaip vadinasi keli fluxus meno kūriniai: „Dramblio išmatos", „Septyni nusižudymo būdai", „Kristus myžaluose". Gediminai, ant tokio pagrindo tu norėjai statyti Guggenheimo muziejų?"

Sostinės vicemeras piktinosi, kad Lietuvoje yra „didžiulė pajamų nelygybė", skurdo nemažėja, tačiau viešpatauja stambusis kapitalas, partiją skaldo „pro-oligarchinė politika", LSDP vadovybė nukrypo nuo LSDP ideologijos, o Socialinio teisingumo frakciją įkūrę socdemai sulaukė kritikos.

„Ar mes pakankamai mylime Lietuvos žmones, jeigu jie priversti emigruoti, skursti? – klausė A. Paleckis. – Ar mus tenkina ta politinė sistema, sukurta per 20 metų nuo Sąjūdžio gimimo? (…) Politinė sistema yra supuvusi. Ir jai reikalingos radikalios permainos. Socialinė įtampa šalyje įkaito iki žarijų raudonumo. Lietuvai reikia antro Sąjūdžio – ir jisai jau gimsta".

Kalbėdamas posėdyje jis citavo buvusio partijos pirmininko ir premjero Algirdo Brazausko knygos „Lietuviškos skyrybos" vietas apie pastarojo nepaklusimą centrinei sovietų valdžiai.

„Jeigu pašalinsite, atsidursiu geroje kompanijoje. Prieš keletą metu iš LSDP pats tyliai pasišalino profesorius Povilas Gylys. Maestro Saulius Sondeckis. LSDP Informacijos centras paskelbė atsiribojimą nuo Bronislovo Genzelio", - kalbėjo sostinės vicemeras.

Jis patikino neketinantis prisijungti nei prie Rolando Pakso vadovaujamos partijos „Tvarka ir teisingumas", nei prie kitos politinės jėgos.

DELFI primena, kad A. Paleckio šalininkai prieš posėdį surengė mitingą prie sostinės viešbučio „Crowne Plaza". Susirinkę A. Paleckio bendraminčiai laikė plakatus „Įstatymų leidžiamoji - „Maxima", įstatymų vykdomoji - Vyriausybė", „Lietuva - ne UAB", „LSDP - ne TSKP".

Apie mitingą plačiau žiūrėkite DELFI vaizdo reportaže