„Užsienio šalių specialiųjų tarnybų veikla, susijusi su Rusija, 2007 metais išsiskyrė itin padidėjusiu aktyvumu. Visų pirma – iš Baltijos šalių pusės“, - per tradicinį susitikimą su Rusijos žiniasklaidos priemonių redaktoriais Maskvoje sakė armijos generolas. Jo žodžius trečiadienį cituoja RIA „Novosti“.

N. Patruševo tvirtinimu, užsienio žvalgybą visų pirma domina informacija apie politinę, socialinę, ekonominę padėtį Rusijoje, taikomas valstybingumo stiprinimo priemones, teritorinį integralumą, nacionalinių interesų gynimą tarptautinėje arenoje, reakciją į įvykius NVS šalyse.

„Jos labai domisi deputatų į Valstybės Dūmą ir kandidatų į Rusijos prezidento postą rinkimų kampanijomis“, – pabrėžė FSB direktorius.

A. Matulevičius, komentuodamas pareigūno žodžius, pacitavo rusišką patarlę: „Geriausia gynyba yra puolimas“.

„Būdami objektyvūs turime suprasti vieną paprastą dalyką – šalies dydis, žmogiškieji ir finansiniai ištekliai, gyvenimo patirtis yra visai kitokie. Rusijoje tokie dalykai veikia nuo caro laikų, yra senos tradicijos, todėl nėra lengva joms atsispirti. Lietuva ir kitos Baltijos šalys negali lygintis su Rusija, jei kalbame apie spec. tarnybų darbą“, - DELFI sakė parlamentaras.

„Duok Dieve, kad mes turėtume tokių išteklių, kad galėtume aktyviai šnipinėti prieš Rusiją“, - pridūrė jis.

Anot A. Matulevičiaus, panašūs pareiškimai yra „eilinis spec. tarnybos vadovo noras nukreipti dėmesį nuo rimtų darbų, kurie čia (Lietuvoje – DELFI) yra daromi, o tokių darbų yra – ir pono Viktoro (Uspaskicho – DELFI) grįžimas, ir kiti dalykai“.

Kaip pažymėjo Seimo narys, Lietuvai pačiai reikėtų aktyviau gintis nuo Rusijos specialiųjų tarnybų veiklos. Jis kaip pavyzdį paminėjo estus, kurie po neramumų dėl Bronzinio kario paminklo ir išpuolių elektroninėje erdvėje atliko išsamią analizę ir, pavyzdžiui, išsiaiškino, kad žiniasklaida naudojama kaip provokacijų ir įtampos kėlimo židiniai.