„Jeigu Vyriausybę remianti Seimo dauguma yra nebepajėgi priimti šaliai svarbių sprendimų, prezidento rankose atsiduria prevencinė priemonė Seimui sudrausminti.

Jis galėtų skelbti priešlaikinius rinkimus. Jeigu manome, kad Seimas nebegali dirbti, priimkime tokią konstitucinę pataisą, kad ateityje Seimuose tokia situacija nebesusiklostytų“, – teigė A. Paulauskas.

Apie išankstinius parlamento rinkimus Seime viešai jau prakalbo Liberalų sąjūdžio frakcija ir konservatoriai.

„Labai geras pasiūlymas. Akivaizdu, kad dabartinė sistema kliudo normaliam parlamento veikimui: Seimas yra tapęs įkaitu tų deputatų, kurie bijo netekti savo mandatų per priešlaikinius rinkimus“, - DELFI teigė politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

Jis pastebėjo, kad galią paleisti parlamentą turi Prancūzijos prezidentas, o Didžiojoje Britanijoje tai gali padaryti ministras pirmininkas.

Pagal dabar galiojančią Lietuvos Konstituciją, paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus teisę turi ne mažesnė nei 85 Seimo narių grupė bei prezidentas.

Šalies vadovas turi teisę tai padaryti tik tada, kai Seimas tam tikrą laiką nepriima sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos, du kartus iš eilės jai nepritaria arba kai skelbti priešlaikinius rinkimus pasiūlo ministrų kabinetas, jeigu Seimas jam pareiškia nepasitikėjimą.